上網買大量口罩捐,結果俾人呃

361 回覆
79 Like 764 Dislike
最近見到藥房口罩都搶得好勁

又咁多大陸人過黎搶我地資源

自己環境都OK, 諗住盡下力買D口罩返黎派

我認我蠢同埋心急,大家唔好屌住

我係Facebook 見到個賣口罩好平 $100/盒

就好衝動銀行過數買左200盒

夜晚係facebook見到有人話呢個賣家有可疑

於是我驚驚地就試下inbox佢,佢都照覆我我諗住無事

點知過左半個鐘再check,已經見到佢account變左”identified as abusive or marked as spam”

小妹自認真係蠢同單純,慣左平時買野上網買野都係入數先,從來無俾人呃過

我都已經講明我想捐口罩佢都可以照呃我

而家損失左2萬蚊,錢都唔係最傷,但俾人呃真係好難受,而家直頭想死既心情都有

我可以點做?

呢個禮拜已經好擔心香港,而家仲要咁樣
比佢個bank account我地。
仲有冇其他資料?
報消委會?
唔識處理但點都要報案先
新facebook 呃人真係無成本.......
[求下大家] 盡快立即三罷
https://lih.kg/1846696
有佢啲data理論上可以報警
絲打好好人咁多筆直,直接飛去外國買都冇咁嬲
條友等比天收
中銀
Chiu SXXX YXXX
好多人留言話想買,唔知有幾多俾佢呃左
從來比人呃最心痛唔係筆錢
係個心理

香港個政府咁垃圾,錢你冇可能搵得番
根本呢個政府助長咗班騙子
唯有拎晒你有既資料上黎,等其他人唔中伏

Btw 你問下銀行可唔可以cut到?
始終未工作日
啲人咁衰,賺埋啲咁嘅錢
銀行過數有戶口號碼架
除咗報警可以做到
但依家真係未必想報警
報消委會?
買少啲試試先嘛
未聽過諗住捐果d人唔係自己入貨
有銀行户口其實實搵到條友岀黎
我真係太蠢喇喊左好耐,屋企人係咁安慰我
Facebook 仲有好多唔岩洗既 3Q 口罩
我都盡晒力留言講唔得架呢隻
然後班人都係繼續見罩就搶

不過其實早已經有人墊屍底
3Q 都斷埋
佢地應該都係買唔到既多

保持理智
我想派,今日出街 見到旺角藥房賣78蚊7個好嬲
搵告佢詐騙啦,有銀行,有對話紀錄,冇貨到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞