Router連VPN 可唔可以再做Server

8 回覆
0 Like 4 Dislike
連左VPN server 再做 VPN server
或者NAS 做server
係咪可以解決VPN同時得6個用家既限制?
可以 慢到閪咁姐
我用Synology NAS嘅proxy server做LAN device嘅代理,而NAS就用VPN client 連接海外server

NAS有2個proxy,一個開喺port 3128,另一個係8123 port, 呢個係接TOR,都係HTTP Proxy
iOS 裝唔到TOR,要用呢個方式Safari先用到,可以通過NAS嘅HTTP 代理連接TOR, 我用polipo 轉換

唔該巴打
Lan device 可以經NAS?
咁wifi 連router可唔可以經NAS?
定其實係連左出internet先入返NAS VPN Server再出去?
LAN device <-> NAS proxy server <-> NAS VPN Client <-> Router <-> VPN Server

所有裝置唔理wifi 定 有線, 經過NAS proxy連接就係用VPN 線路,如果唔怕影響全家人,直接喺Router用VPN Client,咁LAN全部device就係用VPN

VPN供應商通常有教學,取決於你嘅router係咪內建VPN Client,有支援OpenVPN , L2tp/ipsec嘅client就得
如果router有VPN client,就應該有個類似咁嘅GUI

NAS嘅其實相同,VPN client連接咗自己起嘅L2TP/IPSec VPN server,喺新加坡

只要LAN嘅裝置接入NAS proxy ,traffic就經由VPN server 連接

唔該哂巴打
我試下先!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞