求救 安排windows問題

48 回覆
2 Like 2 Dislike
I5-9400f
Msi z390i
Gskill tridentz 3200 2x8gb
1tb adata xpg sx600 m.2 ssd
Rog strix 2060 super
Cooler master 212
Corsair cx550m
H200i
試吓淨係用一條ram開/刮一刮ram啲腳
我都有諗過係咪啲ram問題
但係如果啲RAM嘅燈着晒 係咪即係代表佢connect咗?
部機係我朋友嘅 聽日幫佢試吓
仲有冇第二啲原因?
可能係PW
帶個高W啲嘅去試
Ram睇吓有冇裝錯
好 感謝ching

Update完Bios都係咁
試下換粒舊CPU入去裝
好多時卡住左係同CPU有關
無舊cpu
有冇巴打可以幫幫忙
試下裝其他系統例如win8.1 ,win10 professional ,win10 enterprise
再唔係求其搵款 linux 裝
起碼你知道部機係正常吖嘛

陳健波:中港是一家人,不能隨便封關的。
咪撚亂聽班五毛水鳩你換呢樣果樣!
裝windows 關條撚入safe mode事!
你自己用腦諗吓,當新機全新安裝無Windows時,點入safe mode,咪唔撚使裝系統!!!
好似又啱喎巴打
有人同我講係load死盤
唔知係唔係呢
我遲啲直接拎上珍寶
windows問題
搵人借碟安裝 9成9會無事
以前有冇裝過win 10經驗?
你win10係邊度拿回來?win10係咩版本?
你系統硬碟是mbr or gpt ?
bios set legacy or uefi ?
冇蕭電腦?

Media creation tool
Windows 10 pro
唔知mbr定係gpt
應該Uefi
朋友冇
1:電腦先插上一只sdd or hdd、只插一隻、其它硬碟除下、防止啟動文件錯誤安裝在其它硬碟上
2:入bios set 如果有這選項load default uefi >f10 save and exit

重啟入bios睇睇(csm disable) hdd or ssd set ahci
插上你隻安裝手指、f10 重啟一次

再入bios啟動選項睇下有冇uefi usb、有就選uefi usb 做第一啟動 >f10

再次啟動進入windows 安裝畫面、一路next 到選擇安裝硬碟畫面、按shift f10 進入cmd 模式
打diskpart:
list disk : sel disk 0>enter
clean>enter
convert gpt>enter
exit>exit 退出 diskpart
重回到選擇硬碟畫面、按一下重新整理、選擇你唯一的硬碟安裝windows、windows會為uefi自動分割三個磁區,一路會自動安裝至完成!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞