【依然周杰倫】寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我【6】

1001 回覆
647 Like 11 Dislike
好清澀,between 出文未啊
同西樓食緊飯,有咩想問可以問我

佢飲緊湯

圖呢

出文啦,有時間食飯都唔出文

西樓飲過嘅

佢飲緊湯

圖呢

西樓飲過嘅

吹到
食完飯一陣出
西樓巴其實係讀緊書定做緊野

佢飲緊湯

圖呢

西樓飲過嘅

吹到

其實你求其po條撚樣出黎都可以話係樓主啦

佢飲緊湯

圖呢

西樓飲過嘅

吹到

其實你求其po條撚樣出黎都可以話係樓主啦

我同樓主係同學
樓主呢排做assignment 會有d 忙 大家體諒下

唔想佢做 free rider
頭先個全放完真定假
頭先個全放完真定假

下下見住垃圾奶零進展真係睇到好撚燜

我想棄坑了

邊位?
文啊

邊位?

呢 嗰日一齊傾過嘢嘅呢 你唔記得喇?
樓主得閒啲未
平時食lunch都有文, 今日冇
樓主食法國大餐?
在床上輾轉幾天,再加上肚痾和嘔吐後,第四天,我終於康復過來,重新復活了!

「我無敵啦!」

一個陽光普照的早晨,我起得比任何人都更早。

同房的阿明仍躺在床上說:「有無咁精神呀......」

「今日去清水寺啵,唔精神啲點得呀!?」

這幾天,我已經錯失許多行程,不能再錯過這一站。

清水寺,座落於京都的東山區,山號音羽山。在公元778年,一個叫延鎮上人的僧侶,他在一條叫音羽的瀑布參拜觀音,後來在798年建造清水寺,不過後來遭受多次大火焚燬,現今的清水寺,是由幕府將軍德川家光於公元1633年重修,是日本的國寶級建築之一。

因清水寺風景怡人,素來成為旅遊熱點之一。

不過那年,清水寺尚未有過多的遊客。

走進二年坡、三年坡,京都的大街,時光有如倒退古代,傳統的商店,現代貨品,時空交錯,讓你錯身於古京都的感覺,又有現代的餘韻。

對大佬花和小藍而言,逛街當然十分開心,樂而忘返。

「其實你同自修女點啫?」我們一群男生走在後面,我和阿明並排時,趁著氣氛輕鬆就問。

「無呀,咪就係唔理我。」

「好正常,你之前咁對人。」

「佢都係咁講。」

阿明曾經在考完試後,親自到自修室尋覓自修女。

機會上他是帶著中六合彩的心情去,只是看能不能好運遇上。

誰知,上天又給予他這種運氣。

「Hi......」阿明坐在她的身邊,向她打招呼。

只是自修女沉默地做功課。

「唔識我可以教妳啵。」
她還是沒有回應。

這跟本來熱情主動的她有莫大的分別,阿明有點不習慣這種差距。

阿明就靜靜坐在她身旁,兩人之間沒有什麼言語和對話。

直到自修女收捨書包準備回去。

「我送妳呀。」

她急急腳地離開,沒有理會阿明。

「喂......」

追到街外,自修女才忽然轉身說:「我唔係你嘅狗呀,話嚟就嚟,鍾意搵我就搵我,我地分咗手架啦。」

「但我而家真係得.....」

「對唔住,當你得嘅時候,唔代表我得。」拋下這一句,她就走了。

「記住唔好學我,要珍惜。」阿明對我說。

「咦,小藍佢地呢?」我問,不知何時,她們消失已有一段時間。

「佢地好似話去換衫。」

話剛說完,小藍和大佬花就穿著和服出現在我們身後。

大佬花穿著什麼,我早忘記,因為那時眼中只有小藍,黑色的和服,白色和紫色的花紋交錯其中,穿著小藍身上,氣質動人不已,我沒想過她穿和服可以這麼好看。

腦海頓時只有衣冠楚楚,玉貌花容。

我看呆了。

「做咩呀?好唔好睇?」她尷尬地問。

「好靚,靚到唔識形容。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞