R7 3700x個Cpu temp fluctuate得咁奇怪既

111 回覆
2 Like 1 Dislike
推多啲3700x巴打放粒cpu temp上來
aio都81度
唔關事架...ryzen係會自己冇原因地boost up, 連帶溫度係咁跳黎跳去, 痴尻線
我都唔知究竟yes乜尻, idle都可以當暖氣用
有時idle都會跳到4.1 Ghz 咩原因係咁,係bug定係未optimized曬個技術
我咩都冇做就望住佢跳
後尾試過set死佢4.0終於唔跳, 長期50度
我240 AIO 燒機都85度
Set TPU?
我試過係Bios set TPU2佢會限左係最高4.1 Ghz 然後個溫度就會定返50左右唔會跳來跳去但心諗平時上網好似用唔著4.1Ghz同埋咁樣會唔會好o徒電?
Zen2點會上4.75ghz
打錯字 , 應該係4.25GHz
點解唔會上4.25Ghz去唔到咁高?
set multiplier? amd好似係咁叫
用msi可以用command center隨時較, 但我依家轉左biostar我都唔知, 電唔係我concern黎
Thanks bro, 試試佢先
我粒都係有時跳到4.1,俾唔俾佢跳好
正常,1600X已經係咁
Boost就會熱
因為唔係用牙膏散熱
溫度喺下一次Boost之前就凍返
所以睇落就不斷浮動
OS自己有嘢Run緊啩
唔比佢boost會唔會好啲?
初頭都唔慣
之後風扇set返靜d就當佢無事
我係48-58度 跳
冇野run的
OS自己都有一堆program
咪玩啦, 你知唔知個turboboost係咩原理, 橫向比較intel會唔會行os野要oc
唔單止3700X會咁樣 , 琴日買咗3600測試完都係會咁樣
Explaining AMD Ryzen Precision Boost Overdrive (PBO), AutoOC, & Benchmarks

https://www.gamersnexus.net/guides/3491-explaining-precision-boost-overdrive-benchmarks-auto-oc
我都係咁阿
個cpu fans 轉速會時快時慢
快一下 又慢返
所以係唔使理佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞