警扮速遞員拘鋼珠收件人 查信用卡、Amazon紀錄 被告曾拒簽收

54 回覆
14 Like 57 Dislike
海關早前截查藏有投射器及金屬彈珠的包裹,警方即派員喬裝 UPS 速遞員,在被告拒絕簽收包裹的情況下,警於交收時將人拘捕, 24 歲男文員被控一項「企圖管有攻擊性武器」罪,今(22日)在粉嶺裁判法院再訊,暫毋須答辯。案件押後4月1日再訊,以待進一步調查,包括調查信用卡付款紀錄、電話通話紀錄等,及向網上購物平台Amazon索取相關紀錄。

署理主任裁判官蘇文隆質疑,警方是是否已取得搜查令檢驗被告的電話,控方回應指,已取得搜令,並已將被告的電話送檢。

被告獲准以原有條件保釋,包括以現金 1 萬元擔保,不准離港、須每晚到警署報到,以及每晚 10 時至翌日早上 5 時宵禁。

被告鄧力豪(24歲,老人院兼職文員)被控於去年 12 月 9 日,在大埔太和路 12 號近太和邨麗和樓麥當勞餐廳外企圖管有攻擊性武器,即一套投射器及 200 粒金屬彈珠,意圖將其作非法用途使用。

控方案情指,海關於機場截停涉案包裹,並通知警方,包裹上亦顯示被告的姓名及電話,警方隨後派員喬裝 UPS 速遞員,聯絡收件人(即被告),並約在案發的麥當勞餐廳。被告曾要求喬裝警員出示員工證,但警員聲稱其員工證遺漏在貨車,被告拒絕簽收,但最終仍被捕。

案件編號:FLCC5361/2019

https://www.thestandnews.com/politics/警扮速遞員拘鋼珠收件人-查信用卡-amazon紀錄-被告曾拒簽收
法治
有冇計申請到張離岸信用卡/購物卷直接用喺Amazon
唔好講呀比兒登仔話分化撚 海關前線好多黃 真係得淡笑
你走先我保護你
反社會人格係指無一般人感受和愛心嘅人,
就算做咗壞事都唔覺有問題嘅人,
因為呢班人無乜情感,做事無顧慮別人感受,
加上他們明白法律上乜嘢可以做,
有好大部份反社會人格嘅人成為咗社會權貴。
根本紀律部隊無可能黃
海關死得好
就算買鋼珠 咁又點?
法官:吹呀 我有特權 我大撚哂 唔關我事架 我跟法律判架咋
可以幫手代買amazon或者任何美國平台既prepaid card , 什至prepaid visa / master都得

例申 美國巴
法官:犯法囉 我話犯法就犯法架啦 你呢班賤民有咩資格出聲?
被告當面拒簽收

如果咁都入到企圖藏有真係笑話
有部份連登覺得同其他紀律部隊示好佢哋會憎埋差佬,成日覺得同不同party做friend會贏。根本冇野顯示佢哋係黃。
實際係真係有紀律部隊憎狗,不過問心,一句order落到黎佢地都只會係狗
可以開個ac 買gift card,拎左code係另個ac用
我識有黃絲準備入班(唔係狗),不過入面有幾多係黃大家心照啦,佢哋只係冇份出嚟打你咁解
話明gift card梗係搵朋友送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞