運輸署 - 二級考牌主任

68 回覆
7 Like 16 Dislike
薪酬: 總薪級表第13點(月薪港幣27,340元)至總薪級表第22點(月薪港幣42,330元)
入職條件: 申請人必須:
(a) (i)在香港中學文憑考試五科考獲第2級或同等〈註(1)〉或以上成績〈註(2)〉,或具同等學歷;或(ii)在香港中學會考五科考獲第2級〈註(3)〉╱E級或以上成績〈註(2)〉,或具同等學歷;
(b) 符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試或香港中學會考中國語文科和英國語文科考獲第2級〈註(3)〉或以上成績,或具同等成績;
(c) 持有:(i) 駕駛輕型貨車(代號2)的有效香港正式駕駛執照達六年;(ii) 駕駛電單車(代號3)的有效香港正式駕駛執照;(iii) 駕駛公共小巴(代號5)及中型貨車(代號18)的有效香港正式駕駛執照〈註(4)〉;以及
(d) 在過去兩年內並無《道路交通條例》(第374章)第38條訂明的不小心駕駛的定罪記錄,以及在過去五年內並無該條例第36、36A、37、39、39A、39B、39C、39J、39K、39L、39O(1) 和39S條訂明的各項危險駕駛罪行和酒後或藥後駕駛相關罪行的定罪記錄。

想知有冇人會報
利申:冇咁多牌
好似話好多交通警轉去做
教車師傅去唔去到依個人工?
唔計整車油錢一定有啦 一堂起碼500 一日三個學生都多過佢
一個有公務員福利
一個無,但鍾意幾時返就返,唔返就唔返
各有各好,仲有教車師傅可能好多揸筆都唔掂
依家仲會唔會發教車師傅嘅牌
牌我有齊呀,無資格咋
做呢份仲要預左肥人比學神打
仲有 考試個陣既租車費呢
千幾二千銀
教得屎又無獲狽
可能每10年抽一次
一個月點都有5個學生考
Fat fat
撞著廢柴考生就
日日坐過山車
一野踩停佢
唔係話差到踩停果種
而係唔識用極力子搞到部車勁chok的考生
戴護頸
牌官要考英文口試同筆試
爭電單車牌
又唔係咁講
除左駕院之外教車師傅都要靠口碑搵食
教得衰盞玩9自己
幾年前抽過一次, 可惜唔中
我考嗰陣,個考官會係咁take note
考完睇一睇,全部英文黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞