【公投】新年出外你會用BNO 定特衰護照?

107 回覆
310 Like 10 Dislike
Bno啦
可以扮英國人
一係扮英國人一係做蝗,你懂的
通常都反轉
扮蝗
用bno就是爽
唔洗投,用特衰=中國人,好睇你想唔想人地當你中國人 , 唔想做中國人既香港人一定用bno
yes ,不過唔是人人攞到bno
好彩早前攞左Bno, 出外真係幫到手,起碼唔會比人當係蝗
去歐洲其他國家
宜家BC同BNO都係Non EU啦
係,我都排non EU, 但過關,上機,去到酒店check in, show本bno係唔同d, 人地放心好多笑容都多d.
上月親身經驗,經查詢當地關員,係可以的。不過BNO無法通過自助過關系統,必須排EU櫃位人手過關。但係都快過"其他護照"多多聲。
用BNO做退稅都得,不過商戶會問多兩句要解釋BNO不等於英國公民,佢地明架,我上月試過。
BNO護照入面寫咗過唔到自助通道架,字太細唔係太多人留意
T3好多香港飛機,關員俾你過純粹係佢新黎唔識分。有關員親口同我講過要排Non-EU,同埋一定會吸印,因為你無居留權。
FCED 電子閘過唔到,會顯示Seek Assistance
我唔知個Chip整黎有咩用

btw我係西班牙離境真係過到E Gate
電腦一定有,不過無聽過BNO出事

有D護照係其他國家如果漏印,會俾人扣查
好似排得EU隊入面嘅human counter
其實同類post講bno應否排EU or non EU 都 拗左好多年,但到今日都無一個準確答案,唔明
咁講啦
本嘢過唔到電子閘就肯定嘅
即係話EU隊淨係得電子閘嘅話根本埋到去都過唔到

但係有人肉inspection嘅話就聽staff講囉
staff冇嘢講就自動波排non-eu
師兄醒未訓左幾耐
英國已經脫歐啦
BC同BNO都係Non EU呀
呢樣真,但之前其實bno真 eu 定 non eu, 係一個謎黎
Non EU
你係EU的話本BNO封面個頂就會好似BC咁有European Union兩隻金字啦
The Holder is not entitled to benefit from EU provisions relating to employment or establishment.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞