[Refund]關於要求學校就要斬上學期退回學費一事

17 回覆
17 Like 1 Dislike
原post:
大學班高層傾緊refund上學期部分學費
https://lih.kg/1827900

知道有學院已經有代表約左同學校傾,所以學校急急腳係傾之前收左sem 2學費先
同埋睇個勢係你唔同佢傾佢就唔理你,可能淨係entertain同佢傾個班人,同埋會組織學生代表去傾既好多都係中國學生,反而本地學生who fucking care, 無人組織去同學校傾,SU又唔做野CLS

大家真係要一人一信要求學校回水,另外各自搵代表同學校傾,另外SU 呢? 出黎交代下啦
壓榨學生最叻 大專教育根本係一門生意
一係全世界拖學費拖到deadline 交?如果有人傾都有少少bargaining power
就係而家某d programme有學生代表去同學校傾,不過唔係個個programme有代表。唔明點解無SU去傾。SU到底做緊乜?
咁係咪要讀多一個學期先畢業?
邊間U
每年都有叫架
會唔會部分人大學戰入面被捕,無法運作?
SU 運作唔到唔會排?
推... 而家停到3月1
真係要回水 好似比人呃緊錢
https://www.facebook.com/CUHKSecrets/photos/a.383493881754733/2509480312489402/?type=3&theater

CUHK Secrets
· January 31 ·

#CU0269
"各位大家好,我係研究院嘅學生,希望校方同埋學生會可以幫下各中大學生,不論ug定係taught postgrad,都係面對同樣問題,就係我地今年兩個Sem都係「跛腳鴨」,所有Courses都面臨讀唔完就被迫中斷嘅問題。

首先問題係,中大校方已經出咗學費單,仲要係收全費,但上個sem學期提早終結帶來嘅問題仍未解決同時,今個sem開始不足三個星期已經因疫症停課(星期五課堂上咗兩個星期)。現時收學費係咪適當時機呢?

一、現時係好時機讓學生自行選擇Suspend Semester:
中大Sem 1停課共三星期(11月12日至30日),今個sem開課約三星期(1月6日至23日),意即學生只係剛好上咗一個sem份量嘅堂節,校方應了解E-learning與面對面授課之成效大相逕庭,未能維持應有教學質素。假若學生應該有選擇自行Suspend Semester嘅權利,除了保障學生自身學費嘅效益同時,也可以保障學校畢業生之質素。
(部分postgrad晚上課堂曾因港鐵於10月期間夜晚八點收車而停課多一星期)

二、期望管理/並非所有課程能提供E-learning問題:
學生本身會假設學期會正常開始與完結,就算學期因事故(縱非學校控制範圍內)終結,校方理應向學生提供支援。首先,學校提供E-learning之決定,未必為學生之間共識,同時上個sem中斷後,不少課程並未有E-learning提供,即係零補償,而實習課程更未必能夠以E-learning替代。

三、往後就職問題
就算呢個sem 2學校俾咗credit、出grade俾我地,好冠冕堂皇咁同我地講話我地接受咗個arrangement,但其實大部分僱主都會知道經過2019-2020年度嘅學生,嗰年所有堂都係得「半桶水」,對往後就職有不良影響。

所以認真,如果想fight返學生權益嘅同學仔,不論ug定係taught postgrad,可唔可以留個言?壯大聲音同校方講!我希望最少希望fight到復課前俾學生自行選擇Suspend Semester!"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞