求解答 點解老共唔信自己一手培育既老鼠成

102 回覆
177 Like 4 Dislike
我都覺得佢似係憎英國佬多過真心愛共產黨
以佢的才能絕對有資格成為一個影響香港的角色
但當時英國唔比華人做高層職位 幾叻都好 最多都係得中層職位可以做
他又唔會甘心比廢過自己的英國佬食住
再加上當時的英國佬真係好仆街
所以好自然加入左反英行列 即係共產黨
唔係老共唔信,係老習唔信
[行 動]1.12 1.19 都 活 集 會 同 大 遊 行 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1814608
樂不思蜀
就喺太聰明
因為老鼠成係香港嘅「老」共,政治操作可能並唔係中国近廿年嚟嘅「小」共能夠騎到上去
話唔定中共已經想對老鼠成開除「左」籍
佢呢種叫 白區黨style

姐係係大城市/敵後地下培養出身既

特點係有文化 擅長西方政治模式

同樣係白區黨既仲有周恩來

相對既係紅區黨style
姐係農村包圍城市落手搞革命果班

特點係動員力 擅長中國式內鬥政治 擅長武裝鬥爭

例子有老毛

係江到胡時期 2人明顯個style係白區黨

到左習 就變左紅區黨

所以習唔會用曾鈺成呢類人
習係新派
老鼠係舊派
一定不能用
且舊派人物不是被習整族收監就是被處理掉
因為民建聯唔係根正苗紅共青團出身,全部半路出家先入共產黨
曾唔係支聯辦培養,唔同何已完鼠王芬要靠奶先上到位,仲有,佢呢類老左亦會有少少風骨,所以小學雞呢班極鷹唔會用佢

只會用都係極鷹嘅689,777
會講真話唔啱聽
太聰明養唔熟
好奇,佢痾尿個陣會唔會搵唔到自己條鳩
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車

另外, 所羅門聯署:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/beijing-2022-winter-olympics-corporate-sponsors-dont-deserve-tax-benefits-so-dont-help-them-fund-ccp-propaganda-again
佢都唔係習派。。。
主要係習近平蠢佢太多
驚食佢唔住
其實佢做過咩,點解咁撚樣都可以R到個少將做
識投胎
因為中共只需要一隻聽聽話話嘅狗

一隻智商太高 太聰明 腦根轉數太快嘅狗

中共擔心遲早有一日會俾隻狗反咬 會識造反

咪撚理啲另類廢老 佢隨口up 你又真心膠
呢條肥閪係咪毛澤東後人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞