求寵物善終推介 plzzzzz

21 回覆
0 Like 0 Dislike
貓貓腎病就嚟唔得
想搵定善終,但第一次養唔知邊間好
同埋想知around幾錢
我都想知
想知pet to nature好唔好
我隻狗狗就係係呢間水化。係屋企接佢走既時候,職員態度好好,會放心交比佢,嗰邊既環境幾好但就真係好遠,因為我住市區。
巴打邊區?月頭貓貓走咗,搵咗元朗彩虹橋覺得唔錯,不過元朗去都覺得遠,打比佢會安排黎接你,走就車到黨鐵站,一般火化拎返骨灰幫你整張相咁,18xx左右
我上個月貓貓走左都係搵呢間
覺得做得好好
有d儀式同貓貓告別,我喊到仆街
試過情永在,位於偏啲,但上到去環境ok
係啲紀念品超貴
千五蚊 5kg以下貓
黃大仙區
想比較下寵之天國會唔會都ok,因為比較方便
有冇巴打絲打用過?
大約10年前有用過,唔知係咪太多人,冇安排位置比我地陪多貓貓一段時間,不過會整返一個好好既狀態比我抱多一陣,貓貓走時本身眼冇合晒,成身硬晒,交比佢地梳洗完之後合返眼同軟軟地,好似瞓著咗咁
非常ok
用過 之前有隻貓仔病死左 都一條龍服務 有車係你屋企樓下收遺體 + 火化前會有時間比你見佢最後一面
我都用咗十年
幫襯4次
每次都高齡先病死
我試過呢間,全個過程係都好過一般向工廠區既地方,水化過程比火化慢,骨灰可以用黎種盆哉或自已處理,有埋過程既相,包括水化後既相,我就冇 keep 睇左就即場掉,因為無謂 keep,骨灰我就放向屋企。

同埋我隻咪仔係向半夜兩點走,打去佢大概三點左右黎接佢走,過程佢會好認真地將咪仔包裝好。

佢地間野向錦繡花園附近,我就住向錦上路,所以當我黎講唔算遠。
隻貓12月走,貪喺九龍灣幫襯咗寵之天國,雖然睇過有負皮,但實際成個過程都幾細心,火化地方乾淨企理,火化完個哥仔仲同我講解邊啲骨打邊啲骨
用過情永在,唔係打手但由司機哥哥到成個服務都好好
感謝各位意見,最後揀咗寵之天國
唔推薦去pet to nature
真實用家體驗⬇️⬇️⬇️

事源係我陪左我17年嘅bb係今年6月份走咗,事過5個月左右內心終於平靜左,可以打返呢篇投訴文章

發生當下冇諗太多,知道pet to nature 係香港唯一水化善終服務又環保又有哂訪問又見哂好評咁,離屋企遠啲都冇所謂啦(當時住將軍澳,中心係元朗再入)點知咁嘅決定真係足夠後悔一生

1. 不尊重家屬
到中心告別禮後,本人已經喊到不似人形,一推走你bb就會比呀sales 姐姐叫坐低sell骨灰甕同其他紀念品,而呢位sales姐姐係表現出佢嘅不耐煩同埋態度差,當下我喊到都冇力回應/投訴佢,態度差對話當下有:

a)揀骨灰甕時有分不鏽鋼同陶瓷,當然我冇接觸過就會問分別係咩,呀sales姐姐當下就極力推薦不鏽鋼料,話陶瓷保存唔好會潮濕左啲骨灰到時候你返嚟求我哋都冇用(其實當下有諗洗唔洗咁講嘢,當佢講到咁我都揀左一個二千多嘅不鏽鋼骨灰甕,因為唔想令自己有任何後悔)

b)到揀整3D手仔時,其實一直都想整手仔,其實唔洗sell我都打算整,點知行到個架,sales姐姐又開始話:其實寶貝遺體一整留到而家就係等家屬揀整唔整呢個紀念品(聽到好無奈,留到而家係因為我要尊重呢件事同我寶貝去告別,而唔係為咗你呢件紀念品囉)

c)整呢個3D手仔要配以相架去裝住手仔同其他配件如毛髮,牙仔同寵物相,sales 姐姐一度硬sell一款無貨嘅相架,無任何空間比我揀其他款,亦不停重複唔知幾時會有貨,船期不定等等,當我想揀其他款色相架亦一度阻止,當下真係冇心情同佢拗,唯有揀左個”唔知幾時會有貨嘅相架”

2. 紀念品貨到時間不明,但投訴就即刻有貨

選購好所有紀念品後,sales姐姐會mark埋拎骨灰日子,當其時佢幫我mark 左一個月後,話到時候順便拎埋相架。到拎骨灰日子前,知道個相架原來仲未ready,本身whatsapp 同中心講如果係唔知幾時先有貨我唔要相架啦,而得不到任何回覆。

咁當然我都如期準時去中心接返bb返屋企,到中心投訴相架一事時,職員即刻話另一款合適相架有貨,會盡快安排家屬再次到中心取貨。(本身話冇貨冇貨,但一投訴就有貨,whatsapp又唔覆,之後過左一日佢就話有得到中心取貨,而我又要再坐兩個鐘車程去領貨,安排十分差)

3. 職員送錯速遞地址
紀念品當中有選購到骨灰晶球頸鏈,咁sales 姐姐有話兩,三個月左右有貨,咁我都預期到時候我應該已搬遷原本住址,所以註明左頸鏈到時順豐到付到我公司地址。而可惜貨到時候,順豐打嚟原來又係送返去我舊址,當時候已經搬遷走無人收貨,而我又要比多筆運費轉寄到公司。 (件事我有whatsapp投訴,今次係有回應,中心職員有打嚟講唔好意思,而係我主動要求下先表明會退回運費)

總括然而,本人對pet to nature 嘅服務態度同質素不敢苟同,希望各位家長選擇寶貝善終服務抱以謹慎態度,多問身邊人意見,免得同我一樣後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞