有冇水足試過自己入口車

57 回覆
0 Like 2 Dislike
超越還超越
香港我睇你邊間車房肯整
以前香港都有入呢個牌子 唔好講全港都冇呢架車咁
點都有一班人揸緊 仲有人玩佢嘅side car
呢班人全部自己識rebuild?
我就肯定一定有人整 零件最多咪煩少少自己訂
巴打我支持你啊,清楚自己鍾意又有能力,同埋明白整車麻煩D又接受到就去馬啦。講真依家D車仲邊會成日壞,搞黎搞去都係D消耗品同改裝。
零件依家上網訂又快又平,最重要唔駛受代理氣
無車房肯整可能係真,如果要吉電腦佢都無電腦點同你吉

巴打真係唔好諗住自己搞到,你要過幾關,有間報價好清楚講左D錢點計出黎
1. 原地上船運輸
2. 船費
3. 香港落船運輸
4. 驗車運輸
5. 文件雜費 (呢度先係佢正式自己落袋)
你都係唔撚明
人地可能本身就識人整所以先買
你唔識整點搵條友出黎幫你整?
搵到出黎 收你5萬人工 你整唔撚整? 唔整就total loss
算啦 佢根本就係想買 我地講乜都冇用
唔通嗰16條友本身識水貨車行識人識整甚至喺當地有人脈可以買零件又話你知咩
隨時嗰16架車係同一條友入嘅添呀

又或者已經變晒牌佬嘅千手牌簿
響喉撚死全家
多謝巴打詳細解答我再research下維修咩情況先
我而家唔係死都要買 只係你實牙實齒講到一定冇人整我先冇理你 你問過曬全港車行?
我開個post問當然係想權衡下值唔值得買啦
我都做過下research 部車有冇機械野好難搞 真係冇乜
篤電腦嗰啲唔太識要再睇
同埋當然我買之前會問清楚有冇人肯整
講真我都預咗換補品零件要diy反正我有地方可以搞 可能你會覺得新牌仔咁諗好大想頭啦
至於engine 我只係假日揸 真係唔知要揸幾多年先要大搞
可能你真係好熟行揸咗幾十年啦 但係有時唔洗一碌鳩咁打沉人喎
屌 我就係冇問過全港車行先開post問 我知有人整就買撚咗十世啦
第一 如果你唔係肯定冇人整 你咁多假設都係廢話
第二 除非你已經知架車有某啲野好撚難整一定diy唔到 否則點解冇人整就要劏車? 你啲假設都幾好笑 冷門就一定俾人劏 個師傅又會好早死
我已經講咗新牌 即管笑我on9
我比較想知你係咪咩都俾錢人整 睇人整完就當自己都識埋一份 但係師傅唔喺度就嗌曬救命
你意思係手足有冇得入口水炮車?
我已經講咗我唔係一定要買 唔知你做乜鳩
係你其實都係唔知頭唔知知就實牙實齒話冇得搞我先駁鳩你
都係嗰句 冇實質proof就過主
如果係你講到都有D人玩既車款,上網應該會搵到通病,望下自己搞唔搞得掂先。如果你新車買都要預左要枱計,咁款車真係好唔可靠,不如買番日本車。
維修你預左要自己訂到零件先,同埋價錢同日本車差幾遠,有時每樣零件貴幾百,加埋運費都幾甘。同埋要識睇service manual ,同埋有個學整車既心,你唔落手整都要大約搵到個問題係邊度。
同埋有機會可以自己買到吉電腦個工具,唔會貴到買唔起,例如TuneECU之類。

最後,唔好理D呀叔講野 佢地淨係識叫人玩日本車!
其實RoyalEnfield已經有成百年歷史,並不是什麼冷門牌子,亦都唔會唔識整,只不過係香港冇代理引入咁解。

不過建議樓主搵定間車房打定好關係,到真係要整果陣起碼都冇咁頭痕先。

其實呢個牌子真係好㩒 應該唔會搞到要抬計 有個鬼妹揸住佢環遊咗世界 youtube叫itchy boots
整車嘅野一定會睇曬肯定自己handle到先
再一次多謝巴打詳細解答
多謝巴打推介
想問樓主最後有冇買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞