避免 youtube 加 click view 既 like / dislike 方法

32 回覆
28 Like 0 Dislike
玩絕 D 就用 Youtube API send dislike request 去 server 就可以唔經 youtube player 幫佢加 click view
https://developers.google.com/youtube/v3/docs/videos/rate

我用RTHK視點31做例子,因為幫佢加點擊率,都冇乜所謂
但有 D 片就係唔想幫佢加點擊率又要 dislike,就可以用呢個方法
copy video ID

去 YouTube API rate 分頁
將 video ID 貼上右邊 id 欄,再選 like 或 dislike
按 Execute

Google 會要求需要存取你 YouTube 使用授權,揀岩 account 同 同意授權

執行右邊顯示 204 表示成功送出請求

YouTube 顯示會投左 like 或 dislike
用linux
拎 ID 方法可以係 search 後
如果用 web browser 可以 right click copy link 就可以拎到 ID
如果用 mobile app 可以用分享 copy link 都可以拎到 ID
都可以唔入 youtube player 加 click view 執行 like / dislike
up
了解緊,如果做到可以 batch 一堆 ID
出黎大家一齊 report 同 dislike
唔係不嬲都要睇左唔知幾耐先當view count架咩?
一秒都唔睇就100%唔計 view count
MRA
一開條lin 就buffer 黎落PC/NB度....
咁就算pause 左唔睇, 係咪都當view count??
唔反linux了
即刻轉用LINUX
我都算會係 youtube 出面既使用者
我試過發佈左段片,發現 description 有錯,update 段片做 unlist 即係搵唔到但有 link 都可以睇到
只後慢慢執返 description 前後 save 同 refresh 左幾次 edit page 都計 view count
即係 view count 應該係播片 player load 左邊個 video id 就 count
(都合理,否則只計 web click 咁 iframe embedded 會唔計)
加油
唔係不嬲都要睇左唔知幾耐先當view count架咩?
一秒都唔睇就100%唔計 view count
一開條lin 就buffer 黎落PC/NB度....
咁就算pause 左唔睇, 係咪都當view count??
我都算會係 youtube 出片既使用者
我試過發佈左段片,發現 description 有錯,update 段片做 unlist 即係搵唔到但有 link 都可以睇到
只後慢慢執返 description 前後 save 同 refresh 左幾次 edit page 都計 view count
即係 view count 應該係播片 player load 左邊個 video id 就 count
(都合理,否則只計 web click 咁 iframe embedded 會唔計)
太勁了
只係做返崗位上能力所及、做到既事

政府官員應該做野時唔做野,就話佢地不作為
科技人員係呢個階段根本就有好大力量做野,但好多科技人員就不作為
不必下下要落手做都比 D 建議都好,但乜都唔做
講句用 linux 先湧出黎做 hater ,社會有事淨係得句 push
未做過就話做唔到
thanks巴打 留名學野
成日想dislike又唔知點做
唔洗多謝,學到乜野係屬於你
幫唔幫到香港都係大家一齊受

最緊要唔好做愚民,安於逸樂,要小心個 D 日日叫你打機返工不問世事、唔好進步既人
多謝巴打提供個咁好嘅技巧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞