[垃圾行業] 酒店年尾花紅慘不忍睹

485 回覆
550 Like 45 Dislike
小弟做酒店operation,以前年年都出三四個月花紅,今年話咩共度時艱花紅得個一個月,人工又唔加,都唔點算好

上網八到有其他酒店都係出一個月花紅,有啲連一個月都冇生意好又唔見出多啲,當我地員工condom咩

香港酒店工會 - 花紅統計 2019/20
Hong Kong Hotel Employees Union
Bonus Result 2019/20 (截止11/1)

Hotel / Bonus / Salary (Only FCed)
1. Peninsula 2.25 (+-0%)
2. Novotel Wanchai 2.25 (+-0%)
3. Metropark MK 1(+-0%)
4. Imperial Hotel 帝國 1
5. Harbour Bay Hotel 維港灣酒店 1
6. Ovolo Grouo 0(+-0%)
7. L' hotel Island South 1.6
8. Hotel Icon 2.25 (+3%)
9. pentahotel Kowloon 1.5-2.5
10. MO 2.75 (+-0%)
11. Landmark MO 2.75 (+-0%)
12. Tang's living group 1 (+2%)
13. Conrad 1
14. Mira 1.5 / Mira Moon 0.8(+-0%)
15. Harbour Grand HK 1.5-2(+-0%)
16. Four Season 2.15 (+-0%)
#花紅 #Bonus
#香港酒店工會 #HKHEU

「花紅咁少,狗都唔屌。講咩共度時艱;做到仆街嗰時又唔見分享成果,咁撚少!今年紮炮都唔掂啦!」
幫你推
物管工程撚表示唔係去到窮途末路都唔撚入酒店
人工又低出面一截,又要好似做契弟等佢個份無保障嘅花紅
半島四季仲有2個月??

呢6個月仲有人住架?
日落行業
共度時艱真係難聽過粗口
淨係識得榨乾榨淨人
一句生意唔好體諒下就花紅人工乜都無
公司仲未公佈呀
以往出得大份無留意
原來contract係有花紅無雙糧
即係佢唔出都得
仲有一個月
黎緊依兩年會唔會有好多酒店捱唔到摺埋
我都覺得好撚神奇
出面TG放題 啲客仲可以keep住黎in
我上次睇個價
仲好貴
生意咁 唔駛放無薪假算係咁啦
除非真係運作唔到
酒店可以用好多方法死頂
例如將啲伙記周圍調部門
hold起幾層唔賣減燈油火蠟
office去洗碗收碟都聽過
點解仲有雙糧出?都無人住,直頭cut晒啲花紅雙糧,共度時艱麻
不如咁講
生意咁差 有份工都算係咁啦
啱唔啱聽
東涌仲起緊兩間新酒店準備埋尾啦喎
又The Silveri又喜來登
會唔會未開就仆定街
4points埋緊班
咁多房都唔知點死
邊有咁高底薪呀
4個幾月已經係幾年前既神話黎
幾多人誤信呢行好好搵入錯行
以前做酒店真係好好揾
再爆埋肺炎真係失業都似
你諗住攬炒仲個個有工返仲加人工?就係要有人失業先係攬炒
呢啲premium既酒店點冇人住都唔會劈價
廢時做cheap個image
好奇怪旺角d濕鳩藥房金舖仲未執

半島係嘉道理,點都會派
花紅十雞。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞