[國際戰線] 徵手足改歌《Bella Ciao》

31 回覆
10 Like 0 Dislike
有無連登仔可以幫手填歌詞同重新編曲錄製屬於我哋香港嘅 Bella Ciao?

[/size=6][/size=6][/size=5]
近來在世界各地有好多 民眾自發的示威運動(grassroots movement),佢地無大台,由下而上,希望通過行動,喚起其他市民對社會議題的關注,甚至革新推翻政府政策。

而《Bella Ciao》, 係2019年就分別喺法國黃背心、加泰、智利、哥偷比亞、意大利、印度、印尼、黎巴嫩、伊拉克、 阿爾及利亞嘅 grassroots movement 都有唱過,甚至係歐洲同智利FridaysForFuture 嘅氣候罷工活動都有 !!

如果有廣東話版就好了,外國友人以佢地嘅語言唱《願榮光歸於香港》,就連 《el pueblo unido jamás será vencido》呢首智利嘅社會運動歌都有廣東話版

點解我地香港唔唱返我地廣東話版嘅 《Bella Ciao》 ?

手足我要國際連結呀
La casa de papel
呢首歌係誕生於二戰時期嘅

意大利係法西斯主義嘅發跡地 ,第一次法西斯運動係第一次世界大戰期間喺意大利出現 ,然後傳播到其他歐洲嘅國家 ,默索里尼係法西斯主義嘅旗手,亦係二戰中嘅一個重要人物。

當時嘅意大利游擊隊抱住必死的覺悟去[size=4]對抗德國納粹軍同意大利獨裁者默索里尼[/size=5] ,佢哋唱呢首歌同心愛嘅愛人道別。

所以首歌本身係象徵反法西斯主義嘅民歌,以前已經成日係示威遊行集會上唱。
其實共狗有改過

改咗做 „啊朋友再見“
Netflix有套西班牙劇集熱播,叫Money Heist (La casa de papel)《紙房子》,依家上咗三季,嚟緊重會有第四季。
劇集令到呢隻歌再次炒熱 !!!!!!!!
呢齣西班牙劇集 ,本身係反抗銀行體制 ,反抗政府 ,同時想透過打劫西班牙印紙廠 ,揭露popo嘅無能。

個打劫行動係由一個教授帶領,團隊行動嘅時候 都會帶著一個 Dali 嘅面具 ,Dali係一個加泰嘅畫家 ,佢Surréalisme(超現實主義)嘅畫風代表住反抗嘅象徵,同劇集中去打劫嘅年青人才 佢地個偽名都用咗不同大城市嘅名嚟掩飾佢哋真實身份 ,個個都有擅長嘅技能 ,象徵住大城市嘅年青人 有種反資本反秩序反壟斷嘅特質 。

佢地挺而走險 ,佔據印銀紙廠 ,嚟印銀紙 ,比起開槍殺人硬搶金鋪同銀行 ,嚟得有道德啲, 會容易拎到輿論支持, 而且更加有反抗政府的意義。

教授嘅生活圍繞住「反抗」兩日字 ,佢嘅祖父曾經係游擊隊員 ,曾經對抗意大利法西斯政權 ,教授從佢阿爺果度學識咗呢首歌 。

第一季尾聲同第二季都會經常響起呢首歌 ,可以話係比主題曲更貫穿全劇主題,

所以因為呢套劇集 《Bella Ciao》被賦予新世代反抗建制的意義。
係呀,改得好柒
希望有Ching改個廣東話版
同國際大合唱
Push
Push
up
Up
PUSH!!!!
Push!!!
來吧邁向前 同創出新天
無懼奉獻汗和血 眼淚跟青春
用我足跡 開展這革命 終有日光復我城

誰受夠逼壓 誰願再退讓
難道就此背負枷鎖 跪倒一生
憑著勇氣 意志和信念 親自打造我未來

時代已降臨 來放手一搏
和勇皆手足 同作戰無分彼此
若你不甘 向極權屈膝 當奮力捍衛我城

如我被消失 無法再歸家
遺下那家書 盼手足代交雙親
代我說句 爸媽對不起 今世未可盡孝義
多謝手足 D字填得好有意境 小弟不才 可唔可以研究下點加返Bella ciao Bella ciao 呢幾句入去,一係比較洗腦 二係國際友人會容易聽得明
咁不如最後再唱多次原文算
lm
大家一齊再完善隻歌
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao!
pish
炒炒炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞