【流血收場】馬鞍山迎海3年跌價一成 兩房業主蝕百萬離場

47 回覆
51 Like 1 Dislike
樓市陷低谷,有業主3年前買入馬鞍山新樓,近日劈價賣樓,以880萬售出,比買入價低102萬,3年跌價1成。
世紀21奇豐物業黎健峯表示,馬鞍山迎海7座高層B室,實用面積569方呎,2房2廳間隔,座向西南,望開揚景。單位原叫價920萬元,放盤半年,累減40萬元,減幅4.3%,以880萬元獲買家承接,實用面積呎價15,466元。
據了解,原業主於2016年11月購入上址,當時作價982萬元,持貨逾3年至今沽售,賬面貶值102萬元,跌幅約10%。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20200111/60474819
係佢on9 3年前用900幾萬買
冇記錯當時只值800左右
Yes
樓市down down down
是但啦 都唔諗住買樓

貴既平既都好似 勞斯萊斯 價格咁

與我何干

供樓= 全球最貴間接地稅

又唔係核心地段

5百幾呎仲要880萬
咁都要8球?
面價姐 買果陣啲即供優惠 回佣果啲邊個知
當年名城賣樓傢俬禮券都回10幾萬 又可以傾免幾年管理費 新樓佣2.5-3%果到又十幾廿萬
8m左右係合理
起樓果陣工人跌死果間?
剛需呢?
有9M
唔至在啦

話兇宅所以平果D
成橦變兇宅咩
擺撚到明查左係佢買個層住户啦
連登仔無奇不有
咁都俾係知道邊層
你都幾on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞