新手養龍貓求指教

58 回覆
1 Like 1 Dislike
舊主人話半歲多啲。佢都有叫我買提子乾賄賂佢, 返左黎有3次稀屎定尿, 其他好正常, 上網睇過都話呢個情況正常, 不過佢啲正常既屎同佢食既糧都好相似下 疑似識識地係自己籠柯尿, 佢出面柯既都係一粒粒硬, 淨係喺籠底發現尿
沖涼未試但睇過資料, 同埋食量應該就冇乜問題。
但我想知有冇辦法解決到籠底鐵絲網呢個問題但又可以唔洗換籠?
ps : 食野個樣好正, 成日踩我隻腳好過癮 睇黎我吹頭都要較細一格, 佢呆左呢埋1,2便

我果隻都還好, 執野時睇唔到佢, 因而踢飛咗佢幾cm, 不過都未驚我隻腳, 但未摸得, 一摸走佬 ( 我都明既大家都係男人 )
我嗰隻又係一摸就走 唔係話異性相吸㗎咩可能我個樣太恐怖
覆返樓主 屋企個籠有兩層 長60 闊40 高120 平時只俾好少零食 佢地好叻 如果俾太多零食 以後實唔肯食草
唔好比雜糧 會屙爛屎 零食可以係日本Mxxxx 果隻主糧 其他時間隊草就得
我果個高好似都80, 其他差唔多, 都係2層。據前主人話佢地個口都幾厭尖。我本身都知寵物係唔可以經常俾零食而對主糧冇興趣, 但睇落好似好容易搞成咁
我都係俾草同埋好似佢地啲屎形狀同大細既深綠色糧俾佢, 跟住就冇lu
好, 唔該哂
我依家就係把啲零食分到好細份 e.g.把1塊餅分開4塊 把1塊果乾分幾份 1日食1次
一方面要賄賂下佢 令佢鍾意我啲 另一方面又唔敢喂太多 驚佢揀飲擇食
其實我真係好想瘋狂餵佢食零食
其實我都想瘋狂賄賂, 但會影響正餐而且會令獎勵變成唔似係獎勵
魚街樓下睇過問過話冇
唔會再養
睇住佢由健康到對腳癱咗再睇住佢走個下唔會有人明
佢臨走係望住我地走唔肯合埋對眼

今朝吹頭疑似嚇親, 不過就冇叫過。岩先返左屋企一陣, 放佢出黎冇掂佢但係自動波呢埋, 琴日黎放佢出黎行完全冇呢埋過最多都係喺冥想..... 跟住買左呢2包, 蘋果似唔鍾意, 提子乾淨食一粒俾多粒都唔食, 食完又繼續呢埋......
我晚餐都冇呢2包野咁貴
呢兩包建議唔好餵
甜嘅嘢都儘量唔好畀佢食
隻衰野黎左一日就竟然搵到我個非密封式衣櫃再爬上一格訓喺啲床單上面, 唔洗咁醒既
話時話, 其實由佢喺間屋度自由行有冇問題? 廁所同廚房都會閂門唔俾入。雖然我唔會開窗簾同埋好少開天花板啲燈, 但因為我見佢都好鍾意入去我個衣櫃底同行上一層訓, 所以令我諗到個籠洗唔洗再擺喺啲再黑少少既地方?

小朋友, 你斷正喇~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞