文宣組入 想整大型文宣,但唔識用Photosohp Cut 圖點算?

203 回覆
355 Like 2 Dislike
平時放工放學見到啲文宣又大又靚

想幫下手整
但又唔識整可以點?
有人可會講用Photoshop Cut 圖轉PDF

但見到咁嘅樣
又要對Size又要整幾十張
一日淨係可能先整到一到兩張
想Cut圖都變到唔想Cut

但係呢但係呢
依家有個更快、更簡單嘅方法可以做到
是咁的,我同我一個IT朋友見到呢個情況
就決定用已有嘅知識去整咗一個App 可以幫手去Cut圖

呢個就係個App嘅介面
有咗呢個App要整一張大型文宣
就由一日嘅事變咗做三分鐘嘅事
只需要九個步驟就可以出到一張大型文宣嘅PDF

第一步:
你先從TG搵返張你想Cut嘅圖

第二步:
將你岩先搵返嚟嘅圖拉入去紅色矩形入面或者按紅色圓圈嗰粒掣揀圖

第三步:
你打返你想Cut出嚟嘅長同闊嘅圖嘅數量入紅色圓圈嘅方格入面

第四步:
按預覽睇下你想Cut嘅樣係唔係你想要嘅樣

第五步:
按確認就會自動生成岩先嘅圖出嚟

生成完之後就會彈出你岩岩揀嘅輸出位置
預設位置係你App嘅位置
第六步:
打開Word >>版面配置>>邊界>>自訂邊界>>Set上下左右嘅邊界做0

第七步:
版面配置>>大小>>A4

第八步:
將你岩先生成嘅圖拉入Word到

第九步:
另存新檔做PDF

程式係用C# Windows Form去整
利申:成個Project由我同朋友Solo做,如有不足望巴絲們見諒

你哋嘅支持係我最大嘅動力
幫手推比文宣嘅巴絲用
Pdf reader-> print -> 海報
好人一生平安
好痴線
有個音樂天才既手足好癲
自己拍左個<願榮光歸香港>既one man band version

手足一個人演奏曬小提琴 中提琴 大提琴 低音大提琴 鋼琴 長笛 高中低音笛 巴松管

可唔可以㩒入去睇下條片
支持下手足

https://youtu.be/TVXGhxDC9UY
個app 係電腦app嚟
直接用Adobe pdf reader 揀poster 就得啦
多謝巴打
EXCEL一樣得
正到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞