想講吓邊隻洗衣機好,大家最近買過咩牌子?

136 回覆
3 Like 4 Dislike
唔係直驅咩
直驅姐係咩? 但第一次用感覺同普通洗衣機一樣
Siemens
邊隻磁浮?
見三叔個隻大眼仔好靚仔
我睇靚仔個隻要五千幾
Sorry,自
佢呢隻係變頻摩打,之前睇個幾部三叔個sales 都話係直驅

直驅即係直接驅動個筒,裝咗個線圈係個筒後邊,唔洗摩打>皮帶>筒 咁去驅動(如果無記錯嘅話
zanussi垃圾黎
震得勁姐係避震廢
香港直驅得LG/Whirlpool Zen/Miele揀,Samsung係用皮帶,差在係咪變頻

有budget就用Miele,冇budget就用LG,其他都係垃圾黎
呢個年代,變頻直驅係mandatory,最好用滾筒機
會屌滾筒機洗得唔乾淨or嘈果啲多數係長期overload,啲衫塞滿哂成個drum,再落勁多detergent先開機既傻閪
想再乾淨啲就唔好用凍水洗衫,prefer30-40度水

利申:用緊pana,下部唔會再用pana
望見台灣P記,再望返香港P記....真係唔會買佢
惠而浦就......個名臭晒
Miele我都想買,但真係太貴
LG就功能上齊晒,又平Miele成皮嘢....但真係要買top model先有韓國製(都唔平
洗衣乾衣2合一
有冇上揭式既直驅架?
LG 4000蚊貨仔唔長期overload/overdose都應該玩到4-5年
最近香港又出埋AI+39分鐘快洗model,擺明同Samsung對撼
日式定滾筒?
日式有LG同Panasonic
滾筒唔清楚
而家用緊惠而蒲上揭滾筒式, 個位就係得咁細, 用唔到大眼雞

想換部靜靜地囉
直驅嘅上置應該得直立式會有,呢排睇台灣01多數都係推LG

上置滾筒可能買Electrolux 穩陣啲,好似都係保39個月

呢部有蒸氣貴啲
https://www.price.com.hk/product.php?p=286943
如果問我嘅話,我買LG好過....三星個Addwash位係用膠做.... 上網睇YouTube嗰個位係會裂.....
大前題係如果唔理CS問題,不過三叔都係一尻樣

(再利申一次:因為咁最近買咗LG
上揭歐洲機直驅惠而浦有一款
功能好似唔差
但呢期有無鑊氣
屋企買咗款平啲變頻皮帶個款
用咗年幾 暫時冇咩問題 好過舊個部惠而浦垃圾頂揭
嗰時揀機 見西門子個啲頂揭產地又係斯洛伐克 打開個籠又差唔多 似惠而浦oem
所以買返惠而浦算 見佢起碼有變頻
樂聲直驅
無咩特別
我買大眼雞都有諗過西門子,睇新款有筒燈又有自動落梘...豐澤又賣佢$7000有找,但中國製
但諗諗吓唔想咁嘈,寧願加多4000買部韓國製LG,反正都係分24
遲下老人家屋企個部上置滾筒如果壞咗,我諗住買Electrolux算 ,因為我上一部大眼雞惠而浦壞板....
LG啲直驅好似就算強國製都靜 但係對CS唔可以有期望
頂揭滾筒我都係冇choice揀先買惠而浦 個陣其他牌子未有變頻摩打
擺得落大眼雞/日本式我真係唔會考慮
但係直驅同蒸氣比,我會揀蒸氣多啲...感覺實用啲
可唔可以講下係咩型號 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞