(懶人包) 口 罩 唔 好 戴 錯 !

341 回覆
951 Like 9 Dislike
所以除咗研究裝備(口罩),係適當嘅時侯洗手,例如除咗口罩後/翻到屋企/食飯前/掂自己眼耳口鼻前,都係好重要
有Valve 既的確係全部都拎唔到FDA認證。但一定唔係唔好 因為真係舒服好多

加上如果啲病毒係經空氣傳播,戴外科口罩既一早已經死晒
睇過咁多個post,終於見到真係啱那knowledge
多謝手足
Tui
去日本買左好多海綿口罩
依家用黎做咩好?
仲有入屋前消毒鞋底,衫褲襪要即放入洗衣機,最好即時沖埋涼
定時1:99漂白水抹全屋
03年啲印象出返哂黎
好詳細 幫推
http://multimedia.3m.com/mws/media/604799O/ohes-h1n1-influenza-a-faq.pdf

其實3M係有份詳細又專業嘅報告,唔該9up前睇曬先 (雖然都知巴打喺出於好意開post)。

我包個膠:
1. Page 5 & 6 - 一般醫學口罩的確冇咁安全,因為肺炎(H1N1 for this report) 呢一類疾病可以經過空氣傳播。普通醫學口罩係設計用於防止液體同埋血液飛濺,並唔有效阻礙空氣粒子傳播。所以就算你唔係前線,一般市民都建議用N95。

2. Page 10 - 其實唔係喺手術室或者前線環境 (有機會接觸到血液同埋體液),根本唔需要用到醫療N95/ FDA certified。一般市民係可以佩戴工業用N95 i.e. 3M 8210。

3. 空氣密封測試的確重要,但跟說明書做,自己都test到。

4. Page 9 - V版本 (valved)適合冇病嘅人,但如果你係確診病人就唔應該用,因為病菌可以由valve呼出。

買咗8210嘅巴打唔使灰心,手持N95...
樓主唔好散播謠言啦,8210 都有效 N95 係隔絕微粒既standard。 就算你唔識,你求其打WHO 睇圖都見到好多醫護人員係Sara Ebola H1N1期間戴8210
推呢個
屋企人好細粒 細應該岩d
Push 你
黑色唔係唔防架咩?
8210v 個包裝寫明阻隔sars, h5n1 架喎 唔好玩啦阿哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞