「1917逆戰救兵 」好評直逼「雷霆救兵」

72 回覆
17 Like 13 Dislike
同das boot一樣睇到最尾咸能咗 比佢哋返屋企啦好嗎
呢兩樣野在我心目中的最佳戰爭片
德國佬拍嗰種dark 同反戰味唔係荷李活拍到
1917 係近年佳作
我係衝住直逼雷霆救兵呢個朵去睇,好失望,好多位好唔合理又多鳩up,如果雷霆救兵我俾90分嘅話,呢套我俾59分
Isee
垃圾影評吹大左
害死套戲

本身套戲文戲多過戰爭場面
而且d文戲係好睇
用雷霆救兵去比搞到d人睇完覺得被誤導
以後連登貼的影評可以無視
其實真係兩樣野黎
比較無意思
各有各優點
但無可否認 佢係勁
好多段都一鏡過
唔係連登評,係出面D戲院用呢個做宣傳
完全無得比
作為戰爭迷真心覺得好垃圾成套電影
近年得鋼鋸嶺真係幾好睇
講緊張同個心up住up住 敦克爾克仲營造到個感覺

呢套成個幾鍾係到漫步訓撚著咁制

歷史系jj
同屎忽堡冇得比
講自己語言夠真實,睇返中日戰爭片,日本人講廣東話/普通話/半桶水日文真係笑咗出黎
除左劇情,化妝、拍攝、音樂、背景都係一流
劇情喺後半真係麻麻,為免太多劇透,我只能話係不專業軍人。
所以佢兩個都係准下士
叫佢兩個去都係有少少死不足措
同埋覺得佢哋死都會完成任務嘅計算
Dunkirk真係描繪到戰爭嘅恐懼出嚟
另外兩部只有係英雄主義片
今晚啱啱睇完,一take 遇 嘅戰爭場面,節奏非常緊湊。我畀8.5/10

一幕印象非常深刻: 敵方飛機師意外墜地,救佢嘅竟然被佢恩將仇報捅死……
套在現時香港環境都啱用: 家陣打緊仗呀!點解要同情憐憫你嘅敵人? 會冇命㗎!
反而想知有幾多鏡組成
每次入房嗰黑位應該都係剪接位?
唔駛,佢用左好多特技,令人覺得係一鏡,如似跳海都係分鏡去做
睇完覺得技術同調度上好優秀,但係情感上覺得好似唔算做到好深入
但我反而覺得要表達嘅情感都表達到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞