[維基百科戰線] 大量區議員條目需要人幫手寫!

66 回覆
37 Like 1 Dislike
民主派內無專業人仕幫?
南區撚揮手準備做
Push啊上個post留名聽日終於可以開工
點會有
應該都好多民主派做過區議員,可以幫其他議員上軌道
好多民主派人士做過區議員,但佢地都無參與寫維基百科。
有時睇返香港過往啲政治事件嘅條目,就會覺得以現時嘅人手有排都執唔完。

反國教都整理得好亂,更加遠嘅就仲衰。
借個位,唔該晒

區議員幫被停職的教師有更重要野做!

https://lih.kg/1809778
Push
妖 區議員果D 叫佢地自己寫la
香港人本身唔係少都好排斥維基百科
覺得任何人可以改=冇公信力
貢獻又冇得著
少人參與我覺得係因為門檻高。
一來維基的介面唔太方面手機編輯,二來寫維基百科真係好多嘢要學。首先要學方針、學點樣引用、進階啲要學習使用模板。。。
好多鍵盤戰士淨係想簡單click幾個制,投下票簽下聯署咁,唔肯花心機去學習點樣寫維基。

冇公信力我覺得唔係主因,好多人上維基只係當吸收下background information,維基百科已經滿足到佢地需要。你諗下content farm都大把人信啦,所以大眾對公信力的要求其實好低。

維基百科係長期戰線,的確係唔會有任何即時嘅得着。我自己覺得寫政治人物條目可以提高佢地嘅辨識度。喺日後任何選舉可能會比素人有少少優勢。
另外寫低事件亦可以節省後人嘅時間。假設有00後唔知道「反國民教育」依件事,你想解釋比佢聽可以直接send維基條link比佢就得。甚至可能有啲中小學生會主動上維基了解香港情況。
樓主可以參考呢個網https://hkfactcheck.io/
入邊好多詳細資料
淨係將熱血公民響維基從本土派中除名都做唔到
要令大部人人對依件事都有共識,可能要多啲唔同派別的媒體做資料來源
lm
多謝!
不過未必全部用得,維基百科需要用二手資料做資料來源,入面一手資料比較多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞