建議大家上定amazon.com 3m專門店 買定N95 /P100

210 回覆
137 Like 2 Dislike
最貴呢種
係n95都係
建議一般時間 就用外科口罩
去高危地區 就用n95
CDC 就建議3呎內接觸病人嘅醫護人員要戴眼罩

Eye and face protection — It is not yet known whether routine eye protection is needed to prevent SARS-CoV transmission. Routinely wear eye protection when within 3 feet of a patient with SARS-CoV.

https://www.cdc.gov/sars/guidance/i-infection/healthcare.html

5. Personal protective equipment 個段
打手呀,人地問N95
你就推介貴價垃圾
買豬咀好過啦
其實我唔識
我見佢貴 就覺得無敵
呢款無話自己有N95級別喎
去HKTVmall 打N95 search啦
睇佢D資料無claim到有N95級別
唔建議
但點做fitting test
樓主講嘅呢隻8511預設係工場使用

會唔會用隻1860醫學N95好啲,冇Cool Flow valve,但好似多一層綠色手術吸水層
其實要做fit test先知啱唔啱你面形

最基本嘅測試辦法就係戴完n95之後

將隻手擺喺口罩嘅周邊

然後用唔同嘅姿勢(例如抬頭,擰轉面,dup低頭)重覆用力吸氣 呼氣睇下有冇疏氣

唔漏氣就為之fit你

有gap位或者漏得好多氣就不如用普通外科口罩
買定食水同罐頭好過
防護效果P100 好過N95

不過較難呼吸
所以應該買一隻嚟做test先?
N95
6蚊到
我夾一半

有意留tg傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞