( 自作孽 ) 唔該匯豐收起門口對獅子

100 回覆
462 Like 41 Dislike
呢個真係而家先知,受教
搏拉咩
認真好似樓上講,幫HSBC整返兩隻winnie the pooh,等佢收起對貓仲好
自推

( 自作孽 ) 唔該匯豐收起門口對獅子
https://lih.kg/1806613
呢對獅子都算陪咗香港人好多年,
真心唔想見到佢被人整爛
匯豐可以擺張招紙叫人裝修金紫荊
星火前無人搞過hsbc 點解會咁大家心中有數
況且文物有時候係反映出歷史
當然我唔係讚好 但絕對情有可原
呢個idea 我buy
圍板囉
講文物第一樣諗起係禮賓府

若干年後隻獅子仲係度嘅話
火燒痕跡會為20200101作紀錄
其實大家都明,只係同時心痛文物,無衝突
真咩。。?
成對連根拔起拎走喇,擺返對維尼落去充
呢個ok
八方去年九月寫過,滙豐要將滙豐銀行總行門前一對銅獅子複製,以坐鎮英國倫敦金絲雀總部。經過一年,倫敦總部快將正式啟用,嗰對第三代獅孫亦安放好。噚日香港滙豐特別在中環總行的第二代銅獅石座上安放名牌,介紹這對獅子的由來。
這對寶貝,左邊擘大口的叫史提芬Stephen,右邊合埋口嗰隻叫施迪Stitt。佢哋守衞香港總行已六十七年,只有兩次暫離崗位。第一次係二次大戰被日本仔俘虜咗去大阪,好彩冇俾人熔咗,物歸原主,但身上留有彈痕;第二次則於八十年代重建大樓時,搬去皇后像廣場住咗一陣。至於點解叫呢兩個名,原因係紀念兩個人,一個是二十年代出任香港總司理的史提芬(AGStephen),另一個就係當時上海分行總經理施迪(GHStitt)。

香港銅獅屬第二代
香港滙豐創行於一八六五年,先後四座總行大廈均坐落於皇后大道中一號,上述一對銅獅在第三座總行大廈一九三五年落成時擔任守護神,他們由名雕塑家Wagstaff仿照當時上海分行門口的獅子所鑄,屬第二代。上海嗰對,則早在一九二三年在英國鑄造,出自HenryPooleARA之手。
滙豐順風順水,史提芬及施迪功不可沒,大家估吓佢哋有幾重?原來一隻成二千二百五十磅㗎!

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20021003/2866084
中資>>>>>>大貓>渣兜
對獅子唔出現係現場就冇事
It’s part of the history of Hong Kong
你好蠢但唔割
咪係道分化,無人講過文物重要過手足
得你係咁講
係呀,咩野係黑警做呀,真係勇武梗係留係屋企食花生啦on9仔
你都係想我地咁諗咁講姐,你滿意未?
受教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞