想自學口琴

74 回覆
1 Like 0 Dislike
我吹單音,應該苦練下都得既
一個窿吸同吹有兩種聲,有粒制禁轉音階果隻係咪就係半音階?
之前讀書學過,一日練一粒鐘好快就吹到小綿羊
係咪仲有隻叫壓音?
半音階同複音有咩分別?
半音階有升降半音掣可以禁,好似鋼琴咁嘅

複音單純有幾多個孔位 就有孔位乘以2 咁多個音
多謝師兄 我都上網研究左一輪 聽落好似半音階清爽啲 複音好似震盪回音重啲 有冇關係嫁?
不過我應該都係買複音學先好似簡單點
完全係關款式事,不過你都可以咁理解

師兄我泥陪你啦

一齊努力
https://youtu.be/A-0dBQ48PgM
睇佢啲簡譜吹小綿羊先
Lm
呢到啲巴打好叻,問佢地
買左幾年係櫃桶底
買過一齊練啦 希望有日可以一齊係時代廣場快閃吹榮光
Saxophone, cor anglais and clarinet are transposing instruments. Saxophone, clarinet and bass clarinet are single reed instruments whereas oboe, cor anglais, bassoon and contrabassoon are double reed instruments. Flute is a reedless instrument.
買左枝十孔但唔識bend
放棄左
諗起個畫面都型
我都係跟樓主買Suzuki 24孔複音 通利買2百幾,玩得好先再買半音階
仲有冇人學緊?想入坑
樓主學成點 小弟音樂都算廢 口琴會唔會好難
入門推薦買咩 少混亂
有keep住玩,呢排喺屋企多啲時間都有得練下。
不過唱曬成首歌就仲有好大段距離
我淨係買過一個咁大把,我都冇資格教你
你可以等其他巴打搭理
不過我個人認為我嗰隻都唔錯,又唔係太貴,吹啲基本童謠,甚至願榮光都無問題。
買個平啲學住先,總好過買個貴一貴但係得三分鐘熱度,錢都蝕埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞