【和理非之間 Extremely 需要連線】和你SHOP

124 回覆
44 Like 1 Dislike
以下討論是 for 永遠做合法野的和理非,尤其是睇完屌和理非不合作的POST,總覺得200萬和理非的效用完全發揮唔到

利申:本人感激每位手足,尤其是前線,以下內容不是抹殺前線功勞,只是想探討和理非如何多踏一步。

經過實戰,和你SHOP成效絕對係有,可以每星期六日運作,對增強良心經濟圏非常有用,起碼抵制了無良奸商,觸動政府神經 [=錢];另外借力打力等等等等…

利申:作為一個徹頭徹尾的和理非,我其實好建議這類和平行動,因為我覺得成個計劃可100%完全合法進行,不需送頭[e.g. 以成就稍差的時代為例,如果Shopping Queue夠長,可以逐間逐間名店入去,入到嗌口號又好,唱歌報佳音又好,拎旗又好,著到光鮮靚靚又好,不停插嘴中斷招呼緊大陸客的職員又好,左望右望睇下買咩野又好;就算唔入名店,在門口10個人喪跑/轉圏/唱歌/呼叫已經好OK] 但當然,每每見到有人送頭,總覺不甘,作為和理非好想再行一步

但正正因為和理非係比較和理,除非本身已經約左10+個朋友 Shopping,否則,就我所見,和理非都係企係度多,和應下口號,嗌口號成粒鐘,最後興味索然走人算。如果你係和理非,試過去到現場聚左人但其實無實質行動,請keep reading。

為解決呢個問題,其實和理非需要Join埋一齊出現,一齊完成任務,先唔會浪費左你抽空出現的時間。就好似玩大學Ocamp咁,1個人係條街扮狗叫當然唔敢,但10+個Ocamp人成隊扮狗叫,通常10個都敢,而通常呢10個仲要係唔識對方 [迎新營呀嘛]。人多,就唔會覺得入名店叫口號係Mission Impossible,即使係和理非。

但,無端端三唔識七,點會一齊出現呢? 偉大的 Telegram 幫到你。但需要有預設的 Ground Rules 和破壞 Rules 的 Punishment。

首先,要有個人(最好係會落街參與和你SHOP的和理非,不是冷氣軍師) 開1個TG Group,目標是~ 20人,人滿就不再recruit,因為人多怕訊息太亂。點解20個人? 差不多Ocamp一隊人數,同埋不是次次任務都會100% attendance。

Ground Rules:
Group入面
(1) 唔可以講犯法野
(2) 唔可以鼓勵犯法野
(3) 唔可以問/講 Personal details
[大家都知邊d可講,我在龍門冰室都同對面阿嬏暢所欲言啦,但唔會無端端自爆名字/電話]
Punishment:
其實好簡單,邊個組員犯規,踢佢出Group;或者,Admin係鬼,想chok大家Personal野/講犯法野,大家自己退Group/另開Group。

大家都知,和理非的好處是:做野永遠合法,beyond reproach,所以form group都唔需太避忌,有鬼超易捉[一講犯法野即踢走]。而入過大Group就知:成日無端端捉鬼,跟住重要任務其間就被捉鬼msg洗版哂,如果一個和理非入左大Group,真係唔知講咩好,明明和你Shop本來可以(扮)和平進行。當然,有勇武幫手,事情發展會快d,但係咁代表要送頭,和理非如果連線到,可能唔需要再送頭,或者送頭大大減低可能。

咁form左個TG group,咁又點呢?
咁就可以約實時間一齊10+人玩Ocamp,完成合法任務 [可抄上述時代商場e.g./參照連登Post下討論]。約實咩時間等[最好跟文宣集合時間],咩位置等[e.g. 時代2/F],一半人blackbloc一半人街坊look一半人貴婦look,自己組內set見面暗號[e.g. “而家特首係咪仲係林鄭?” “好似係黑警喎”]。差不多齊人 [如果想更多人,當然亦可以問下隔離team “shopping tgt ma?”],就可以自由發揮,嗌口號/lead唱歌/大嗌“Shopping shopping”入名店…等等等合法任務。
做任務其間,如果發現有組員想做犯法野,唔使勸/阻/幫/cover/捉鬼,大家自動波走開,繼續real or fake shopping,總之和理非係隨時可real隨時可fake,大家憑自己原則做野/走開。

咁邊個人 form group?
Any 和理非,尤其是一直都得自己或同另一半出現的,發現成日去到但無咩發揮。如果和理非有其他Ground Rules,需入Group前事先講明 (e.g. 我呢個group唔歡迎blackbloc朋友,想行貴婦風,因為目標 = Gucci,諗到優雅方法KO任務)。

建議想玩Ocamp朋友,下面可留言 TG group link + Ocamp Description + Ground Rules;至於無連登Acc的和理非[相信佔大多數],請按自己shopping喜好入Group,20人左右好了。

Template:
(1)
描述:星期六 – 時代 [代號: 我係靚女]
要求:永遠合法
(2)
描述:星期六日 – 沙田 [代號: 太陽出黎]
要求:永遠合法 + 街坊look preferred
(3)
描述:星期日5點後 – 大埔
要求:永遠合法 + 合法勇武 [e.g. 不介意在黑手足和防暴前面扮經過做緩衝] + 不介意留到深夜
(4)
描述:平日放工後 – 沙田
要求:永遠合法 + 西裝 look preferred + 絕招:扮傾生意
(5)
描述:平日放工後 – 時代
要求:永遠合法 + 不介意係中庭放文宣在地下
(6)
描述:平日放工後 – SOGO
要求:永遠合法 + 可成程/半程講英文扮ABC
(7)
描述:平日放工後 – 沙田
要求:永遠合法 + 流利國語
(8)
描述:星期日 – 沙田
要求:永遠合法 + 唱功了得/可以lead唱
(9)
要求:永遠合法 + 想要一半男一半女 + 入Group要講性別
(10)
要求:永遠合法 + 要著波衫+ 扮打波友
(11)
要求:永遠合法

等等等等… [上述有d搞下gag啫,但的確有d和理非係好有創意,你覺得扮情侶有用/拎住籃球有自信d,隨便講,但真係無人入group就好降低要求啦… ]

重有一點:互相監察,唔係叫你捉鬼,而係一見面,大家有共識咁拉下件衫/攝衫+唔好帶earphone… 雖然唔預做犯法野,但都用2秒check下,買個安心

認為有用,請推上熱門;希望除左有五毛拉,都有真手足推,最好下方有Group Link出現,俾大量無連登戶口人加入Group。Group Link 希望在 TG 各平台都見到。

200萬人,假設20人一組,都有10萬組啦,時代一層一組20人圍住店舖練跑/名店門前拎camera不停flashlight影相趕客,點都得啦!

記住:以上建議,永遠合法者最為適用。

Food for thought:其實所有和理非活動都岩使架... 自己諗諗...其實成個運動好多人建議過不同類型的和理非活動,建議當時未必奏效,但而家已經係長期抗爭mode,得間可以revisit下。
"不停插嘴中斷招呼緊大陸客的職員又好" good
推牙
偉大的 Telegram
和理非真係最持久戰的一群
正皮
需要有預設的 Ground Rules <= 呢個重要,'永遠合法' 是其一。
永遠合法者最為適用
最關鍵 ---> 做任務其間,如果發現有組員想做犯法野,唔使勸/阻/幫/cover/捉鬼,大家自動波走開,繼續real or fake shopping,總之和理非係隨時可real隨時可fake,大家憑自己原則做野/走開。
玩 Ocamp,我鐘意。

Ocamp d 任務仲Crazy....大家仲記唔記得玩過咩?可借鑑下。
Ocamp d 任務其實都好擾民,好岩用。
觸動政府神經 [=錢] ... 錢>人命, 唉!
香港人,報仇

方向好正確。
偉大的 Telegram
而家已經係長期抗爭mode,方法的確值得做。
講得太好了... "和理非都係企係度多,和應下口號,嗌口號成粒鐘,最後興味索然走人算" 要打破呢種不合作的合作。
和你貼 連儂廁
https://lih.kg/1796473
手足好波
非常實際, 推
非常有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞