台灣已經可以用qr code apple pay/ google pay,香港幾時有?

38 回覆
2 Like 34 Dislike
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=482&t=5983506
唔想用億屌無才八達通 支那寶同we7,但又要qr code,呢個方便。唔使裝nfc感應器,已經方便好多商戶
咁都叫方便?
1. 攞電話
2.解鎖
3.開相機scan code
4.撳link
5. 入銀碼
6. 認證交易
衰啲講句 同支那寶果啲一樣咁煩

真contactless:
1.攞電話手指同時放touch id
2. 靠近感應器 叮 完成
你不如加多幾樣
7.郁手指
8.張開眼
9.望住個mon
10.撳住個mon......
戇鳩仔
真係得支那種先會覺得Qrcode payment方便過NFC
掃QR code係慢過NFC, 但點都快過方便過用現金
始終要用到感應器又會令個交易多一重中間人, 成本高左商家唔太願意安裝
好彩個post入面似乎未有支那種
成本低係真嘅
但想知買一部卡機要幾錢
外國好興有隻係用App控制
再加個細Printer印單
三樣嘢同藍牙連接
市集最常見 應該好平掛?
卡機喺lease唔係買斷

外國嘅話比較大就paypal here/Square Reader
只要有部smartphone都可以做到
和你貼 連儂廁
https://lih.kg/1796473
首先要商戶肯租部感應器,再申請條上網線比部機用。如果電話直接做埋讀nfc器當然最好啦,但邊部電話可以同時支援apple pay/ google pay直接讀nfc?
Contactless唔使解鎖唔使開相機唔使撳Link更加唔使自己入銀碼... 你用過未?

流動卡機可以行4G/wifi 而家人人都有智能電話 開個personal hotspot出嚟就係wifi no extra cost
交易手續費無論邊種電子方式都要俾 無得避
真心覺得應該普及PAYPAL HERE/Square呢啲
paypal here以前嚟過不過皮已收
square直情睇唔起呢個market

加上国策要谷unionpay+qr code
而家啲handy機機底有鏡頭
square
比我開公司就緊係整咗QR Code先, 再跟手整NFC. 方便同簡單就一定係apple pay個隻NFC, 但有好多development嘅嘢要攪。所以台灣整qr code食咗個market先其實策略上係埋解嘅。

不過我好奇諗其實個QR Code可唔可以用宜家個的NFC tag 代替。得嘅咁就可以解決咗qr code嘅缺點。
智商低用qr仲弊
用咗好多次都唔會醒起開定個code畀人嘟
唔會醒起開定camera嘟qr code
令到原本已經慢嘅qr pay慢上加慢
仲話喺党铁入閘機整喎
死硬
巴士都冇得走雞㗎
綠van已經有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞