旺角有無邊間寵物店係黑店要提防?

40 回覆
1 Like 22 Dislike
Thanks 等我搵搵
領養固然係好,買亦都唔係罪
但係一定!一定!一定!要揀良心繁殖者
老實講,旺角嗰啲寵物店真係避之則吉
千其唔好貪快貪方便就去寵物店買
一來買咗隻病貓勞心勞力
二來助長黑心商人無良販賣貓狗

樓主多啲留意fb貓page
睇耐啲就會睇得出繁殖者有無良心
例如有啲所謂貓舍成日都有新一批貓b賣嘅
呢啲就有機會係由內地輸入啲病貓
或者係強迫母貓無間斷生b
有啲貓舍透明度好低
完全無提過父母
你亦都唔會睇到母貓由懷孕到生產嘅過程
甚至會同你講要加幾千蚊先會有貓b嘅出世紙
呢啲就要小心啲

嚟緊二月好似會有寵物展
樓主可以去同繁殖者傾吓計
佢哋大部份都緊張貓嘅血統同埋健康
由呢啲渠道拎到嘅貓b比起去啲不知名寵物店有保證
好詳盡 感謝2月去睇睇先 唔知香港有無邊間信譽好既寵物店
我自己就暫時無聽過好嘅寵物店
有時經過啲寵物店集中地都見到啲貓貓好唔健康
但係價錢又高得好離譜

都係嗰句啦
唔好衝動
睇定啲先做決定
最後無論係買定領養
接貓返屋企前要準備好日用品
同埋要預計若果貓貓有健康/行為問題嘅話要點妥善處理
好呀唔該
但係Facebook group感覺好似都高風險,賣家可以隨時人間蒸發咁
其實領養唐貓好過買名種貓
我都明英短係好可愛
但唐貓嘅基因係好好多無咁易病
而且仲要係買, 我身邊好多人買返黎養咗半年都無就好快走咗

但不論點都要預佢地有咩病痛要睇醫生真係好貴
而且老咗會好多問題,唔好衝動覺得得意就養
我聽講係英短係健康品種?
因為唐貓嘅的基因黎自大量而且唔同嘅貓種
所以佢地有基因缺陷嘅機會比名種貓少好多
明白
有冇Ching係香港愛貓之友買過?可唔可信
上年係SPCA咗領養隻貓,無家訪
之前個朋友做哂research係間所謂良心繁殖度買,之後隻b都係有fip,我就即刻搵我相熟貓義工幫手啦,幫佢搵哂d針佢先話帶左隻貓返貓舍人哋換過隻俾佢佢仲要自己呃自己話隻貓返去會得到更好嘅治療
你好,我屋企人前幾日係旺角寵物店買左病狗,有啲野想請教你🙏

因為呢個討論區我沒有權利發私信,所以留低我個人ig, 希望可以喺ig得倒你回覆 ,感謝。🙏
IG : momo.sos325
TG: momo.sos325
Facebook: momo.sos325
你好,我屋企人前幾日係旺角寵物店買左病狗,有啲野想請教你🙏

因為呢個討論區我沒有權利發私信,所以留低我個人ig, 希望可以喺ig得倒你回覆 ,感謝。🙏
IG : momo.sos325
TG: momo.sos325
Facebook: momo.sos325
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞