求口琴指導

19 回覆
2 Like 1 Dislike
小弟前排買左個c調24孔口琴自學想吹國歌,
上網搵左數字譜跟位吹,遇到幾個問題
第一係滑到口琴唔smooth,搞到逐粒音逐粒音
第二係摸索唔到孔位置搞到吹唔岩位,
例如146 我有時吹157 吸變吹 吹變吸🤦🏻‍♂️
第三係唔知咩位換氣好
因私人理由目標想2月前學識 希望高人指點
利申:未玩過樂器 無音樂底子 第一次出post🙇🏼‍♂️🙇🏼‍♂️

留名 同樓主一樣冇底子
屋企有副24孔複音口琴拎咗嚟玩
發覺數字簡譜幾易上手,不過唔識換氣搞到逐粒音咁吹
係 聽番自己吹音色好平實
想出面搵人專教吹依首 但好似好難搵😔
留tg 我1月尾有時間教你
樓主留tg一齊討論下?
第一點應該係你唔熟咩音對應邊個窿先會吹得唔smooth啫 吹下scale或者易啲嘅歌熟悉下先

第二點唔係幾明 唔關吹錯位事 135永遠都係吹 2467永遠都係吸 157係吹吹吹 你吹出嚟146已經變咗吹吸吸 所以問題應該係你撈亂咗吸同吹

第三點其實口琴喺吹氣吸氣嘅時候已經係換緊氣 願榮光吸吹都算平均 我頭先試吹咗次都唔使額外換氣
第二點我意思係當我吸到6再吸番4時候變左係吸5/3個位 對準唔到個位

第三點就係我有時個吸之後,再吹第2個位時候好上氣唔接下氣
Btw thx 巴打
第三點一樣
一係個音就唔實
有D 連吸 / 好快吸呼
利申:半音階岩岩買
第二點24孔啲窿都係吸吹相隔 你個吹氣範圍可以攞大啲 2-3格咁 就好似你要吸4 如果你吸2格 你吸34或者45都得 唔使excatly係4 叫做有少少走盞位 前題係個位都唔係差太遠 都係要練

第三點應該係你嘅肌肉仲未熟悉到快速咁轉換吸氣呼氣 我覺得吹口琴主要分3個組合 吹吹 吸吸 吹吸相間 連續吸氣同吹吸相間要吹得快對於初學者嚟講係有啲難嘅 想針對性咁練可以淨係重覆同一個音吸吹吸吹咁
呢個可以參考返我上面答樓主 練同一個音重覆吸氣 同埋快速吸吹相間 但要確保用啱換氣方法 即係所謂腹式呼吸法
巴打唔好怪我大膽問 有冇機會開班教🙈🙈
我唔識教人㗎 交流下或者畀下意見就得
巴打我最近都想學 可唔可以分享下你近排學成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞