[震驚] 周杰倫首新歌係唔係有乜意思

107 回覆
31 Like 216 Dislike
全黑衫

遠方的風雨不停 城市蒼白而孤寂
徘徊無助的人群 焦慮著何時放晴

多謝阿J

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=TbFWYT9VGRk&feature=emb_logo
五大訴求
黑衫黑帽唔係咁巧合呀
一出道既Jay 可能仲會企係極權既對面, 而家佢唔幫支那踩多你一腳都要還神
隊band 連J 都係5個人, 阿J 暗示到盡了
ff完末
呢條仆街同生雞好撚fd
支那咁玻璃心, 唔好再推了, 手足們心裡明白就好....
雙手彈奏出黎明
鳥群離開了森林 整座天空很灰心 (鳥 = 自由)

遠方的風雨不停 城市蒼白而孤寂 (作詞人台灣人, 遠方=香港)
徘徊無助的人群 焦慮著何時放晴 (不需解釋)

故事裡能毀壞的只有風景 (損毀嘅只係死物)
誰也摧毀不了我們的夢境 (發夢, 夢想嘅自由世界)

弦月旁的流星劃過了天際
我許下的願望該向誰去說明
隕石在浩瀚的宇宙間旅行 (外國勢力)
璀璨的夜空裡漫天的水晶
我的禱告終於有了回音 (人權法pass)

我是如此相信 在背後支撐的是你
一直與我並肩而行 仰望等太陽升起 (團結,手足)
聽見鳥群回來的聲音 (自由歸來)

雙手彈奏出黎明 原來愛如此的動聽 (黎明)

強行解讀
宜家靠大陸搵食
唔好諗咁多啦
周杰倫靠大陸,諗多咗啦
煲多兩野自然有小粉紅做野
等全世界睇下支那市場幾難做
呢段似乎真係呼應:「在晚星墮落徬徨午夜,迷霧裡聽遠處吹來號角聲....」

弦月旁的流星劃過了天際
我許下的願望該向誰去說明
隕石在浩瀚的宇宙間旅行 (外國勢力)
璀璨的夜空裡漫天的水晶
我的禱告終於有了回音 (人權法pass)
含住撚g持香港
一直與我並肩而行 (同行兒女)

仰望等太陽升起 (我願榮光歸香港)
似乎同阿Gem一樣撐香港人啦
諗多左, 佢藍到發黑
千其唔好咁做呀
喊到收唔到聲 阿J
佢去世界邊一度搵食都得 不過大陸賺最多咁解啫
佢淨係做台灣年收入都可以過億啦 不過做埋大陸 星馬泰 港澳 國際 就變左十億咁解啫
屌 唔好再推喇 由佢沉 唔想打擊到阿J 大陸市場 請珍惜阿J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞