韓服LOL 教學 Q&A (給有興趣玩韓服既人參考)

24 回覆
3 Like 10 Dislike
小弟由S2尾開始打LOL, 由美服開始打起, 之後台服, 有時打下韓服咁, 依家主力打韓服, 台服最近幾季都只係個鑽石東巴(main support), 我見依到, PTT or 巴哈都冇韓服相關既post, 對於想玩韓服既你, 實在一頭霧水, 我會簡單介紹下如果依家想玩韓服, 應該要準備D咩同埋韓服與台服既差別.

Q: 想玩韓服通常係D咩人?
A: 職業選手(韓服公認係最強既賽區), 主要打rank但又想試下外服既玩家

Q: 韓服強度大約係台服咩位置左右?
A: 我覺得韓服白金場已經同台服鑽石東巴場差唔多了, 所以你預韓服白金1-3=台服鑽3-4左右啦

Q: 韓服優&缺點
A: 優點: 練技術, 更新比台服快幾日, OPGG睇到自己record, meta比台服快
缺點: 睇唔明韓仔隊友up乜, 想長期玩會有d貴(下面講點解)

Q: 點download韓服?
A: 自己google 韓服 LOL 下載, 一堆教學, 之前韓服自己一個client, 依家同返美服日服用同一個client, 變相之間轉服都方便d

Q: 點申請ac?
A: 韓服最初係可以用email申請ac, 小弟果陣唔知咩事開左個, 玩左幾年都冇問題, 之後比人凍左(詳細下面會講咩係凍結), 依家想玩韓服, 一定要韓服身分證+當地電話卡, 後者用途用來解凍用. 小弟有幸識到個前HKX既分析師, 佢依家有賣韓服AC (1lv, 可改密碼, 另外有身分證+當地電話卡幫你註冊, 解凍用), 有興趣買可以留tg比我, 我會比佢資料你

Q: 現在有咩方法買到韓服ac?
A: TB, 8591, 好多大陸網都會有賣, 但通常價錢比較平, 可能幾十蚊就有個, 點解會咁平? 因為依D號基本上係黑號, 即是人地既號, 只要對方改密碼/比官方凍左, 你已經企左係到, 咩都做唔到, 而賣家通常都唔會理你

如果想長玩韓服, 我會建議你買手機保號, 即是我上面提既, 即使比官方凍左, 都可以叫賣家幫你解凍, 當然, 價錢比上面貴多了, 大約要$2xxx中左右價錢1年, 你當係比$2xxx韓國電訊商幫你養住個韓國手機號吧, 1個月比$200頭左右既錢玩韓服吧.

懶人包: 只想體驗韓服 = 上TB買啦, 想長玩 = 買手機保號

Q: 韓服>台服?
A: 係, 好多人話鑽3以上先會有分別, 實際上我覺得韓服金牌/白金場已經比台服勁d, 韓服金牌/白金場已經會識支援, 大小團戰/觀念都比台服玩家來得好.

Q: 玩韓服大約幾多ping左右?
A: 個人為例, 開vpn可以最低48, 通常5x左右, 直連8x-1xx左右.

Q: 用邊個VPN最好?
A: 我覺得mudxxxx最好, 一來平, 1個月先係1美金, 二來穩定, 唔會爆ping/disconnect, 當然你可以用free vpn / 大陸vpn, 但free vpn效果差, 大陸vpn又唔知會唔會有安全問題.

Q: 封號 & 凍結
A: 首先講封號, 通常咩情況會封號? 1. 外掛 (基本上永久) 2. 嘴炮 (初犯者封幾天-幾星期不等), 嚴重者永久封號

另外, 凍結問題, 只要你唔係韓服當地打韓服, 系統都會認定你係海外IP, 有機會面臨凍結問題, 凍結不等於封號, 解凍只能用註冊時既手機號解凍 (應該係收sms之類), 個人經驗大約幾個月左右就會凍你, 季尾仲要密D

Q: 手機保號 = 永遠唔洗煩?
A: 錯, 你永遠唔知韓國官方解凍要求方法會唔會改, 可能佢第時又改解凍方法, 唔係用手機解凍, 但目前為止, 手機保號算係最安全, 最能有效長玩韓服既方法

Q: 入點數難唔難?邊到買?
A: 入點數通常同賣家買code再自己入game入, 我係同上面提過既分析師買既, 佢都有賣, 一係就比人幫你入(但你要比ACPW佢, 我覺得好唔安全), 一係就上網TB買code, 但我未買過, 可信性有待確認

Q: 我唔識睇韓文, 點算?
A: 基本上唔識韓服都玩到, 網上有D漢化既程式, 但我絕對唔建議, 有機會比官方認為係外掛

利申: 同個分析師冇任何關係, 只係我都係搵佢買AC, 覺得幾好先推薦比大家, 比大家多個方法安全長期咁打到韓服

暫時打住咁多先, 有野唔明隨便問
唔好意思,借個位

希望可以幫手推吓

我有份幫手搞除夕人鏈 依家問卷要人!!!
https://lih.kg/1785670
聽晚7點愛丁堡見
哀悼香港人道災難

由於明日主題為哀悼
請各位穿黑衫到場以示哀悼

面對社署打壓 我地更要齊心
先唔好講你係買ac定賣ac
每個月俾兩舊幾玩lol?
買大陸解到凍既AC 都係20$人仔一個月 你係咪比人水左
佢話就話解到,買完比人凍左你搵返佢佢彩你都傻啦。佢幫你解凍要養住1個韓國手機號碼,你認為比左$20佢就會幫你養成世個手機號?
但我個號用左成年 話說岩岩升左30 你仲有冇打
Btw比過10$解凍 解左之後冇凍過
想問下係咪可以唔用vpn上韓服?如果冇用係咁會凍結?
你留我add你
師兄我想問用mud登入就得?有無試過比人封帳?
係 試過比人封,但好快搵賣家解凍
仲有想問用緊mud個陣ip 係韓國?
唔清楚,但我簡kr線都比人封
唔該晒師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞