係法國文仔協會學法文嘅入嚟

42 回覆
2 Like 0 Dislike
咩人都有

情侶/朋友/單拖;返工/返學
不過上到A2 成班得番我一個男仔

最緊要你肯放開,畢竟大家都有同一個目標
(學一個第三/第四or第五語言)
加上可能有其他一樣既目標
(旅行、男朋友講法文、工作、其他興趣etc)
想傾得埋係好易同埋係唔需要怕羞最緊要你上完堂返去有溫書

如果你想自學,語文其實不外乎幾樣野:vocab,讀音,grammar
不過有得講,有得玩(個人覺得AF上堂係ok有趣),有靚女miss
係會開心d

至於自學
個人認為 初學既時候去上堂 執正左d讀音先
會係一個幾好既選擇
算係,途中有喺學校上過兩年法文堂,大膽咗講
我自己比較hardcore,因為對文學有愛,冇計。

我係直接搵小王子累積下詞彙量先,有唔識嘅字就save落手機(好多app都有呢啲功能),同時會直接聽電台習慣語速(唔使聽得明,聽得明就最好),間唔中自己同自己講嘢嗰陣會模仿法文個tone講。如果你都覺唔夠,就可以玩下語言交換app練下日常對話,雖然要使時間經營。

如果太hardcore就買教科書睇。
唔好意思,講漏咗。呢個方法只係我嘅方法,其實用你鍾意嘅嘢做教材係最好,假如你鍾意睇電影就用電影做教材、鍾意歌就用歌、鍾意追星就追星,咁樣學係最快,而唔係將學語言當做「學習」,簡言之將學語言變到生活一部分甚至將佢嘅文化內化。
成人班咩年齡都有,返工人士多d
上緊B103的廢J留名
師生比例大概係幾多
最多1對20?
Ok thanksss
報左工聯會發現伏到仆街但法協又三千銀一期太貴 窮撚真係想學野都難
有學開法文,可以交流一下
其實已經好平了,啲老師又好
工聯會只係比你試下水溫睇下自己鍾唔鍾意呢種language 600貨仔算係咁啦
我都後悔大學無學法文 唔洗錢都唔學
留個TG交流下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞