有承擔!方仲賢專程去台灣澄清!

444 回覆
2282 Like 21 Dislike
咁啲狗打人強姦人殺人都唔係佢地本意嚟㗎
係你地唔聽4點記招講嘢咋 之所以打嗰個yellow object 都只係睇錯咗/佢掙扎咋
係你地唔明咋好無
會長
拎自己手足同黑警比,有冇當過方會長係同路人。。
借個位嚟推一推 高質po 冇人推
[突發]即時解決學生溫飽問題 請學生食飯
https://lih.kg/1776541
Tui
令自己嘅言行變到同藍絲同狗一致 有無當過自己係人?
人地咪澄清論點同道歉囉仲要畀黨報扭曲喎 黑警點洗白都唔會道歉啦 何況令同路人黎比
讀多的書先啦
唔主動承認自己講錯嘢 反而話自己講得唔好,令人誤會

咁黑警都係唔會話自己過分武力 只係打擊暴徒,做得唔完全,但係可接受,要改善

齊來找不同
但仔細睇方會長真係冇批評喎⋯而且佢係講得唔好,令人誤會,然後道歉,再親自去台灣同當地人道歉喎
換個形式姐 姐係唔屌到出面就唔算屌?

道歉係啱 但唔係因為講得唔好 係因為講錯嘢 因為佢用「香港人嘅鮮血」所以就唔等於人血饅頭?「難免令人聯想到佢係屌鳩緊台灣囉」
我覺得你意思將「香港人鮮血」借代為人血饅頭係冇錯架
但你睇翻全句意思就係方會長係指出如果咁樣做,可能會導致其他人會有咁嘅諗法,但事實上佢冇交代到自己支唔支持呢種說法喎,然後最唔公道個位就係黨媒先入為主咁話佢支持呢種講法,然後方會長咪出黎澄清翻唔支持同為言論含糊不清而道歉囉⋯

如果以你地用黑警同手足對比,咁先入為主去詮釋手足嘅言論同黨媒又有咩分別⋯
好波
港台不割
唔知手足你有無睇過啲文章係用「難免令人聯想到......」嚟表達想法,而呢個想法絕大多數時間都係表達緊作者點諗

https://m.mingpao.com › pns › article
林鄭譴責:難免令人聯想破壞區選- 20191107 - 要聞- 每日明報- 明報新聞網

https://m.facebook.com › posts
香港蘋果日報- 岑子杰被送往醫院搶救。民陣強烈譴責兇徒行為,指事件更難免令人聯想到有人想阻嚇星期日民陣大遊行。

你又覺得佢地係點諗?
會唔會係佢地唔係咁諗,只係話「可能會導致其他人會有咁嘅諗法」咁樣?
退一步講,就算台灣嗰邊接受道歉,當無咗件事,咁又係咪就夠?
如果再有類似事件發生,又有手足講錯嘢,表達唔好,但係人地唔接受道歉,要割席,咁點算?
唔通我地要同手足割席?定係就算失去國際支持都要死撐? 我諗邊邊都唔會想發生。
咁係咪應該襯呢個機會令出去發聲,多人留意嘅手足留意吓自己嘅言行,唔好再引人誤會?
有為青年
識玩
左邊挨豬喺咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞