中國歷史,始於公元前841年

33 回覆
19 Like 8 Dislike
德國歷史得140幾年: 利申唔熟德國歷史

但其實我中學果陣已經諗唔明
你成個政權都無咗 畀外族入侵取而代之
咁都唔算亡國?
1871年之前無一個國家叫Germany,照呢班人既logic德國歷史咪只得140幾年。之前果d咩萊因邦聯、神聖羅馬帝國、法蘭克王國全部唔係「德國歷史」
我講緊中國歷史
呢個問題睇你點判斷咩係國家
我:政權(唔計自己內亂/投票而換領導人 文化(e.g 語言 文字)

所謂中國歷史好似元清呢2個朝代根本係外族入侵 亡咗國 所以我最多係當由民國開始
一般講X國歷史係係用地理既角度,指X國宜家既領土既歷史
所以亡唔亡國定係偽命題,而外族入侵都唔關事,呢個係民族既角度
類比:波蘭幾百年來前前後後亡國至少3次,亡國果幾段時期一樣係佢既歷史
癡撚咗邊條線呀屌你老母仲中國歷史!?
商湯唔係支那狗
姬昌唔係支那狗
屈原係楚國人!
嬴政係秦國人!
劉邦唔係支那狗!
屌你老母講近D
成吉思汗係咪支那狗呀!?
忽必烈係咪支那狗呀?!
努爾哈赤愛新覺羅呀屌你老母!
開口支那埋口支那正支那狗!
我一直都講緊我唔明呢個定義的邏輯
如果剩係計地理因素: 元當時係蒙古歷史 之後變民國歷史 英國歷史同日本歷史
宜家又話係中國歷史

另外國家同民族係兩回事 一個國家可以有唔同民族共存 我講緊係成個政權被外力摧毀并取代 咁敗方又點會仲係原本的國家?
我之前已經開過個POST講中國呢個偽命題
手足可以睇完俾啲意見
https://lihkg.com/thread/1686660/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞