快閃小隊化 請起碼要十人以上

11 回覆
13 Like 1 Dislike
首先我個人認為裝修整路障呢類高危工作起碼要百零人出嚟做就最好。如果得三四個人一隊各自搞真係隨時死咗都唔知咩事。

1. 藍閪夠膽搞你

其實班藍閪依家鳩縮係因為我哋每次都有一定數量嘅人,佢哋驚死連屌都唔敢屌。如果你得3-4個人一隊去堵路/裝修,隨時嚟2個藍閪 報完串再過嚟搞鳩你,你真係隨時走唔甩。

2. 冇人知你哋安全與否

以往一大班人做嘢, 一個唔好彩比狗咬,起碼會有記者/街坊會長期捕住,會知你名同樣。如果你幾丁人友比狗一夾,全部極速上車 根本冇人知有人比狗咬。

3. 工作效率低同人手不足以安全工作

其實同第1點好似,你人多起碼可以高效率工作同崗位分得好好多,起碼要安排4-5個人街口放哨同傳訊。

4. 起勢弱

呢個係綜合效果,你人多起碼比人感覺隨時都動員到一大班人抗爭,仲會吸引到唔同崗位嘅同路人係周圍隨時發揮到各自嘅功用幫手。

最後人多唔代表快閃唔到一條街做完就換另一條街,需要be water嘅係大家嘅思想同觸角,唔一定人少好過人多。希望大家可以多D危險意思,老實地認清自己嘅能力,鍛練好自己嘅身體。頭先見個手足 起步快過隻full gear 狗,跑直線都比人追到真係有D唔理想。班狗依家每日都戴住防毒面具練跑,為嘅就係想下次更高效率地屠殺我哋香港人,大家真係要認真看待。

祝大家武運昌隆
更正第4點係 氣勢弱 唔係 起勢弱 自膠
尋找黑警性暴力證人/受害者,協助國際遊說
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2640629789347426&id=124616407615456

//平等機會婦女聯席發言人區美寶稱,3個組織11月初共同發起控訴警察性暴力的國際聯署,截至本月7日收集到21國共85個團體聯署支持。為了向聯合國專家展開更有力游說,3個組織呼籲受害者主動聯絡他們並接受訪談,強調會保密。//

我們現正收集抗爭者在抗爭期間/被捕後遭受警察性暴力對待的資料,作以下用途:
1. 協助受害人可以完整保留該事件之紀錄
2. 整理資料並製成 #ProtestToo 實錄,以作追究之用
3. 收集國際聯署(進行中),結合個案提交聯合國,爭取國際間關注及支持
4. 要求香港政府獨立、公正地徹查「反送中運動」發生的性暴力

*個人資料及通訊紀錄在實錄完成後可按受訪者意願全部銷毀
詳情及相關安排請聯絡Tg @protesttoo
Push
要搵到10個可以信任 而且肯走上前既人好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞