點解CV一定要用英文?

33 回覆
1 Like 4 Dislike
從未見過有人寫中文CV
我依家份工
見完要求我俾中文CV佢
咁好寫中文又易睇得明又容易寫 羨慕
9成都係香港人就係為左果1成鬼佬先扮野或被迫講英文
Office工居然唔係用英文以為全部都係要用英文
但係有啲part time都要用英文
見過有中資公司要人交雙語cv
香港唔用英文做官方語言
就唔會咁快上到世界舞台
主流社會觀念中,往往會看不起英文能力不佳的人,亦視英文能力不佳為低學歷、低技能、欠缺競爭力的同義詞。但對中文能力不佳、甚至完全不懂中文的人(尤指非華人及/或自幼就讀國際學校、外地學校等,從無在學校修讀中文課程的人),卻有甚大的包容。即使是華人,如果聲稱從無在學校修讀中文課程,因而中文能力不佳或完全不懂中文,不單會為人接受,甚至可引以為榮。如有人(尤指非華人或自幼就讀國際學校、外地學校等,從無在學校修讀中文課程的人)因中文能力問題,在就業、就學、日常生活等有任何困難或不便,往往會被批評為歧視、不公、以語言關卡扼殺人材等;反之如因英文能力問題而有同樣困難或不便,卻會被認為是絕對正常和合理,甚至會對因英文能力不佳而遭遇困難或不便的當事人冷嘲熱諷。

wiki咁寫
咁你97前殖民政府
唔通為左個地方叫啲英國佬學中文咩
仲有世界主流係英文,你識嘅一定冇壞
我用中文
做左4年野3份工
咩類型嘅工黎?
呢度香港黎,用英文好正常啦清
但個1成鬼佬係最有錢 係最高層 而你又想修人地間firm
連黑警係鬼佬面前都要扮死狗 無哂自尊 你就知鬼佬係香港幾大影響力
技能:Word, Excel, Powerpoint 咁咩,又中又英咁核突
台灣同支那咪睇中文CV, 香淞唔識英文點做office 工。
台灣同支那咪睇中文CV, 香淞唔識英文點做office 工。
大學都用英文教啦
Big six people
你咪用簡體寫cv囉
有offer記住上黎講
拒絕殘體字
技能:微軟文件,試算表,簡報

photoshop? c++? python? matlab?
自己google 下咪知有無中文名lo
你試下黎日本CV寫英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞