[新手求解答] 12月雙子座流星雨

20 回覆
1 Like 0 Dislike
聽聞13,14/12晚有流星雨睇,小弟想睇下,但新手第一次去睇唔知有咩準備。尋晚上網做左啲功課,請各位ching幫手睇睇有咩錯漏。

地點: 大尾篤東壩(會唔會好大風好凍) / 太空館天文公園 (未去過完全唔知咩環境,係坐草地定點) 邊個地方好啲?

時間: 係咪凌晨一兩點先入去好啲?如果晏啲三四點入去等埋睇日出得唔得?

物資: 因為唔知咩環境所以唔肯定要帶啲咩,使唔使帶睡袋之類?同埋帶好多好多保暖衫,乾糧,帶爐煲熱水整野飲會唔會太誇張?同埋係咪要帶電筒加紅色玻璃紙?
帶女朋友
上山睇,定去海邊睇好d?
去浪茄一流
前幾年去好多星又無光
向東仲要睇埋日出
東壩會靚過天文公園,不過東壩大風同凍
天文公園係坐草,但光害係嚴重既
入黑會凍,要準備褸保暖
要有乾糧同水
你呢兩個地方....
帶爐煲熱水整野飲就太誇了吧?
訓就可以帶睡袋既..
紅燈就無咁大影響囉
三四點入係等既 , 如果睇日出計
但如果流星雨就主打就早D入啦

BTW 呢兩個地方睇係麻麻地。
我仲打算今晚入天文公園
咁巴打知唔知邊度睇最好?
最怕今晚會有雲
難既鳳凰
易既大東山、鶴咀

影相既話
IPHONE既裝個有得較快門既APP 影流星。
有單反就自動波,祝好運
我聽日先去
首先你要知道雙子座喺邊,如果唔係幾多流星都睇唔到
今日農曆十八,你預個月亮都幾大粒。你可以check check月亮既位置,如果太近雙子座你要有心理準備睇唔到流星。
另外雙子座今晚12至2點左右到天頂,嗰段時間睇流星最好
我又真係唔識睇雙子座係邊點搞
Download有定位功能既觀星app,雙子座英文係Gemini
鶴嘴好似都幾吸引,但係夜晚行入去ok嗎?
上星期好凍諗住要吹幾個鐘風所以咁講😂😂

其實係咪多數都係睇一兩個鐘?12-2am?
望月亮睇流星?
即係唔駛睇
天文公園班撚屌 係撚咁玩電筒 好撚冇品
睇到一粒 但係個月亮真係好q光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞