iPhone 7plus 唔著機,點救? 順帶一提iphone 過人之處(免費幫各位手足維修iphone)

186 回覆
134 Like 3 Dislike
我p牌推唔到舊post,唔知我係邊個既巴絲可以睇番:
專門整iPhone壞主板之你問我答(義士免費整iPhone)
https://lih.kg/1559974

有位手足部iphone 7plus唔著機,拎比我整
唔著機既首先睇下電流

一扣電就漏電600毫安,說明主板有短路既地方
而且係有ic開啓左保護機制既一個電流

拆塊板出黎
扣電都係一樣既電流
鎖定係主板短路問題

短路既地方會發熱
而松香煙遇熱會溶
所以落松香煙再加電就會搵到短路既地方

雖然呢粒ic發熱,但短路既唔係佢,係佢後面既電路

佢就係今日既主角:3.6v變壓ic
佢主要功能有兩個
一. 有大電流短路果陣係前面擋住,保護後面電路
二.當電池電壓低於3.6v既時候,佢就自動有個升壓作用,將3v-3.5v既電壓升番上3.6v,等我地粒電可以用得耐d

呢個係我好鐘意既地方,而且係iphone 既過人之處

拆粒ic落黎,人手加錫短接呢兩點
就可以跳過保護功能,搵出真正短路既地方

以上係顯微鏡既世界
短接後搵出直正短路既地方,換左佢

裝個mon落去測試,成功開番機
救番部iphone 7plus了

整機既巴打絲打可以tg或ig聯絡我,一律免費
Tg:https://t.me/IphoneMotherboardhk
Ig: iphonemotherboardhk
雖然睇唔撚明,但我覺得樓主真係好撚勁。

7p 真心好用,用左兩三年都無壞機,電池都仲好正常
樓主痴撚線,100個整iphone都冇一個好似你咁專業
其實邊到唔明?
無咁誇張
不過巴打係咪之前有唔好既整機經歷?
即係本身7p 有電流穩定機制保護,所以要用某d方法bypass 個保護搵到短路嘅地方,跟住換左佢就搞掂?
香港有邊件整機的,唔係直接換板呀
樓主勁ar
唔止7p
iPhone 7以上都有呢粒ic
巴打之前換過板?
6s爆mon整唔整到?用左三年幾喇
整到
可以tg或ig聯絡我
但我整完會唔會唔可以去apple換電?
你想順便換埋電?
想換電頂多兩年
Push
樓主好勁抽

有一樣野想請教下, 我都聽維修手機嘅朋友講, iPhone底板嘅保護功能係做得比較好. 咁Samsung 旗艦機遇到同一情況又會點樣?
我可以順手幫你搞埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞