煤氣都跌到咁....

187 回覆
229 Like 7 Dislike
含撚啦
日巴你係邊快d屌醒我
煤氣

1. 估值PE過高 接近30 其他公用股只係15
2. 盈利負增長 2019全年業績必定更差
3. 煤氣係夕陽行業 未來將被電全部取代
4. 煤氣加價能力低 10年只加得7次價 而且每次增幅少
5. 四叔已退休 接班人能力成疑
6. 本地市場己飽和 中國市場競爭大
7. 息率奇低 不夠2厘
8. 十送一只係財技 派完每股股權會被攤薄 最後得個吉
冇人用

http://imoney.hket.com/article/2368013?fbclid=IwAR1T0mHWQYN1Tavkbr4Dat8ZpN3DWa-SklQBzdW4sYfzQ-i_CFX9Zgj_-UU

陳永堅也指香港方面,現在香港人用煤氣已愈來愈少,「以前一戶有3人,現在一戶只有2.5個人,人口少了,每個家庭簡單了,在家煮食要求又低了,洗澡會在家吃飯未必,好多人出街食,尤其住在納米樓的,基本上沒有廚房。」

他也坦言,煤氣跟電力的競爭很大,「一條煤氣喉來到你家,入到廚房,是否代表你煮食會全用到煤氣?實際上並不如此,如你煲飯會用電飯煲,我相信有99%的香港人也用電飯煲煲飯,你煲湯很多時用電子瓦罉、壓力煲等,你早餐吃的多士也是用多士爐製作,也是用電的;以往用水煲煲水,現在大家也普遍改用電水煲,70年代後也出現了微波爐,其後也有電磁爐的出現,因此電力取了我們很多的市場,電力跟我們有很大競爭。」

有啲連登仔覺得自己醒過煤氣管理層
政府講到明2033年開放電網

香港公用股全部冇前途
唔好人講你又講啦 自己求證下啦

知唔知以前$20幾蚊一股

十送一唔跌?點唔跌法 睇過?
https://www.youtube.com/watch?v=49pE_ChzMyQ

呢條片講得幾好

煤氣派息佔佢現金流比例愈來愈高
好快就會有一日做唔到十送一/要減派息
真係唔識嗰個似喺你wor ching
如果唔送而家股價可能高過中電, 如果送紅股咁勁不如一送十啦
有煤氣同領展嘅話題 就會有日巴嘅出現
$17 有貨
本身就太高喇
$8就差不多
$1
未用過處死式熱水爐無資格講嘢
煤氣始終會價值回歸
冇可能一直咁高估佢個股價

中電 0002 PE 15
電能 0006 PE 15
長建 1038 PE 13

公用股PE平均只係15左右
我當3仔真係優質啲 比多5倍PE佢
佢都要跌到$11先到20 PE

死都唔走貨既煤氣信徒要扣好安全帶啦
煤氣20年加得7次價 每次仲要加少過5% 通脹都追唔到

好多人以為3仔有壟斷地位 冇法例利潤管制 就可以加價
但事實上係 佢一加得多價 就會推人去用電 所以加價能力好低
而家啲電熱水爐根本己經做到即熱 電磁爐都好勁鑊氣 又energy efficient

科技進步得好快 電器只會愈來愈好 時間唔係企煤氣個邊

杜汶澤以前係YouTube日日屌電池爐
而家換左新電池爐 佢都讚口不絕
睇習慣同用量
夏天全電會再貴D
同埋低用量煤,電都可以free(但煤有保護費

我有煤氣爐同熱水爐
長期每張單都係30~50, 寒冬多可能再多少少
所以我keep
十送一就係平啲令人有入市動力同能力
自用使乜驚
趁低吸納
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞