過左廿歲之後健康真係直線下降

233 回覆
357 Like 16 Dislike
話說讀U個陣,真係日日凌晨先訓+同frd劈酒都冇事
試過同個fd兩個人劈左一公升vodka,番到屋企連嘔都冇嘔
但自從畢業之後番左份閪工,又要做到凌晨,入面又勾心鬥角(仲要低人工!!!),日日工作壓力都超大自此以後個胃就開始黎料每日食完OT飯都胃液倒流,例牌要入廁所乾嘔幾次(有時會真嘔)先出得番黎
就算唔洗OT可以番屋企食飯,老母既飲食習慣簡直累死全家
老母番政府閪工,準時番工準時放工,但放工又心野唔想番屋企住,係要拉住我老豆一齊夜晚七點去食tea+shopping然後八點半左右番到屋企係好堅持要手洗所有衫先可以開飯(我屋企係有洗衣機+工人姐姐),等得佢開飯都起碼十點(最近刷新紀錄十點八先開飯),食完都起碼十一點然後仲要即刻沖涼瞓覺

結果個排個胃差到,行行下路會痛到坐左係條街度郁唔到,然就俾路人/身邊朋友call白車掉入院

之後我痛定思痛裸辭,然後之後幾份工相比起第一份地獄工舒服好多,個胃都開始好番啲起碼唔再會一日乾嘔幾次+胃痛次數減少左最近呢一年我杯葛埋老母餐屋企飯,因為我真係頂唔到十點先開飯通常七點已經飢腸轆轆老母其實好不滿(日日發癲鬧我,因為佢冇朋友,冇人陪食飯會寂寞)我唔番屋企食,但講真佢餐tea=我餐dinner我需要既係按時食飯唔係食完又食

自問最近以為個胃已經恢復番正常,點知呢兩日食生日飯食多左,我竟然胃痛到就死去睇番以前個家庭醫生(出左黎做野都冇睇佢),佢問我做左啲咩糟蹋到自己個胃咁

好灰真係要諗辦法養番好個胃
前因後果 唔關年齡 我100歲都日日射
飲花茶,食中藥養生
下世小心d
換過個老母囉
你老母唔知你胃有事
一係你十點坐低配佢但唔食囉
同你老母講下啦,一係你自己出去食咁咪唔洗等屋企開飯
會唔會係你太廢
Ching你似係生活習慣唔好多過年齡累事啵
咪就係你U嗰幾年傷咗
btw 兩個人1L Vodka好似唔係咩特別事咋喎...
巴打有冇好中醫推介而家咁搞法真係未老先衰
家母雖任性,但除左我地應該冇人頂得佢順唔換得
咁巴絲除左胃問題,會唔會成日病。你係女?
我講過佢知,但佢唔會上心
老母脾氣似細路,一逆佢意就大發脾氣我地成家都同佢講咁夜食飯對身體好差,講左都七年,完全冇改變過

試過坐係度陪佢食,但佢點都會塞野俾我食,唔食就發爛渣
其實病就冇乜點病,最多都係知啲可以自己好番既小感冒,出黎做野幾年睇親醫生都係睇胃有醫生叫過我照胃鏡,但我本身淆底+個排岩岩轉工就不了
而且最近呢一年確信自己生活習慣正常都養番好個胃了就放低了胃鏡呢樣野

真絲
返左2-3年工開始睇透晒

果時上咗管理層,日日ot忙足全日十幾個鐘,
諗通咗就開始話鳩之佢,因為無人頂到我個位,淨係做晒最緊火嘅嘢,最緊要果part
其他就交俾d靚去搞,個人即刻鬆晒
咁主要係搞胃ge 問題。
短線可以食止嘔藥,降胃酸藥幫手。長線,可能要食營養補充品(我識人食補充劑食番好個胃,遲d幫你問)
至於中醫,我自己冇睇開。
我有飲花茶養生,不過未必幫到胃ge 問題
最近呢年已經係自己出街食晚飯了所以以為掌握番個飲食節奏,個胃都好番啲點知都係錯覺,原來仲係咁虧
同老母講左七年,叫佢唔好咁夜開飯,佢都冇聽過,仲越嚟越遲開
屋企一帶起呢個話題就鬧大交所以我寧願自己出街食算
多謝巴打
巴打對花茶有研究,知唔知薑茶個啲對胃work唔work
係我廢
都係既只係後生個陣真係唔理前一日幾放肆,第日都龍精虎猛
我都估唔到第一份工留落黎既病根,咁多年都未清不得不慨嘆係老了
U個幾年係玩得癲,但畢竟個陣覺得個人係好地地既
係去到做第一份工差唔多一年個陣先開始黎料
而且個陣都搞到賀爾蒙失調,成塊面都係暗瘡
我會傾向覺得第一份工真係太地獄先搞到我咁
謝謝巴打我自己覺得所有症狀都中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞