休息夠喇!無咩人提美國《人權法》有日落條款,得5年去光復香港

44 回覆
148 Like 5 Dislike

區選贏咗,《香港人權法》又生效咗,大家依幾日都過咗相對平靜嘅香港,但對抗暴政嘅氣氛好似同樣地緩和咗落來,大家都好似休息緊

唔知點解,好似無咩人提到《香港人權法》嘅第7(h)條,指明對黑名單人士嘅制裁條文會係立法生效後5年到期,或者大家好有信心支爆會喺5年內發生,又或者大家覺得5年後美國會再通過另一條立法去續期多5年,所以無咩人提個日落條款

但我自己保守啲,我覺得賭唔過,連下年侵侵會唔會連任都唔知個陣,5年之後真係好難講,所以我地要好好把握手上依5年,尤其依5年係自2014年起一直爭取先換到返來,所以係5年換5年,而當中係用上無數手足嘅汗水、眼淚、鮮血、前程、貞節,仲有最要嘅人命,先換到返來

所以休息夠喇,大家聽日12月1號遊行一定要出來,因為我地只係得5年時間去光復香港sorry,講錯,係4年11個月零27日

=====《香港人權法》傳送門=====
https://www.congress.gov/bill/116th-congress/senate-bill/1838/text
根本冇人休息
好撚煩
係咪一定要打晒交有手足送頭俾你消費先唔叫休息
Push
唔講真係唔知有日落條款
唔撚休呀Dllm
其實我覺得制裁反而係其次
最緊要美國係會每年審視香港自治情況
確保有足夠自治先給予優惠待遇
呢樣先係致勝關鍵
另外要加快如水法案既進度
呢條就堅係制裁賣港賊喇
不過我估阻力會好大
人權法真係用鮮血換返黎
可以改架啲例
仲有其他相關法案都推緊
日落條款喺講 sanction 最多 keep 唔年,唔喺條例。有需要咪再 sanction 過囉
自膠左先,制裁同 related section 有日落。
但 HKHRDA 無日落
姐係被制裁果啲五年後就解凍資產?
Think so. 但制裁其實仲有《全球馬格尼茨基人權問責法》
個日落條款當時只係想安撫反對勢力 , 但制裁年期係可以隨時延長甚至加辣
agger
其實呢條例無意義
因為佢本身每年都有責任review一次個制裁名單
所以唔會話因為制裁左五年就一定要解凍
我覺得大家要知呀 咁淡定呀嗱 推 雖然推唔郁
《全球馬格尼茨基人權問責法》其實都有6年日落條款,去到2022年12月。
其實每年review完,個5年係咪又由頭計過?
其實你唔俾機會d 奶共狗反身投對家嘅話
奶共狗一定更加落力靠去中共踩香港人
你要有彈性先有空間可以俾心大心細個堆人靠邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞