下一個中期目標: 文 宣 激 起 台 灣 公 民 意 識,聲 援 大 選

137 回覆
137 Like 4 Dislike
台灣都有選舉操縱
要穩贏就要推高投票率
條友而加連記者D問題都唔答
下年佢真係做到
真係等死都似
光頭:發大財!拆大台!
第一名跟第二名對調了
然後邱毅移去新黨不分區

吳敦義也移出安全名單
大家可以強調不要投國民黨跟新黨
可以選 時力 基進 台民 或 親民

順便介詔一下台灣的選制
不分區總數為34席
2016大選合格選民約1875萬人
在總投票率66%的情況下
計入所有政黨的得票數(有效票)
再除以各別政黨的得票,計算出比例進行第一輪計票
第一輪計票中要超過5%的總得票才能進入第二輪
超過3.5%未達5%可以領政黨補助款

第二輪排除5%以下得票後再進行比例計算
依序分配餘數席次會分配給餘票最高的黨

所以照這個公式,大約要拿到62萬票才能進入二輪計票
然後每30萬票左右得一席

如果投票率低的話有利小黨席位取得
(國民黨腦子還在的可能不會去投)

國民黨上次不分區11席得票率26.9%
大約320萬票
如果要讓吳思懷不當選
國民黨得票要低於160萬才有可能

難度非常高
最快的方法看五眼聯盟有沒有情報抓他去關比較快

另外計算一下國民黨的基本盤
因為選制佔便宜所以國民黨未選先贏至少十席

原住民八席中會拿下六席
金馬各兩席
苗栗一席花蓮一席
就十席了
不分區最慘拿四席也有十四席

這幾區都是選制不公平票票不等值的區
一般區域大約30萬人一個選區
原住民加起來三十萬人分八席

金馬加起來也不到三十萬人分兩席
苗栗跟花蓮就民智未開的區域

大概是這樣,短期也無法改
藍絲廢老的專長就是把國家賣了
順便送年輕人去死
文 宣!
票投國民黨
台灣變香港
喺香港整個蔡英文造勢晚會有冇得諗
過咗好耐啦。
我日日都mon住台灣發生咩事,
韓國魚炒樓扮庶民,畀人屌到仆街啦。

成個藍營都分裂,得閒開個post幫大家update下。
金馬有辦法建立第三勢力取代國民黨嗎?國民黨的鐵票基本盤真的那麼穩固嗎?
佢地嗰D叫韓粉等於香港既藍絲,係死中鐵票黎
中共係台灣做左好多統戰功課,買左好多傳媒做洗腦工作
上年紀既都係睇電視多,以為香港既示威者好暴力
雖然小英既支持係高,但係未必會出黎投票,所以都係會有危機

有無方法比對岸嘅親友知道我地嘅關心
同香港一樣!要全民覺醒!

兄弟爬山!香港台灣!

港台同行
台港同行
台灣最大問題同香港一樣,後生仔覺得韓國魚輸硬,就一個二個都唔去排隊投票
我地要大力宣揚既係多你一票好撚多既思想
我覺得有啲台灣人會反感
佢地點諗
其實咩國家都好,香港人都唔應該干預人地選舉。

但係,香港人可以舉行支持台灣民主既活動
「希望台灣人民可以一同抗共,選擇自由民主既一方」
其實支持你既會支持你 唔支持你既會繼續唔支持你
不如好似解毒咁樣將正確資料話比台灣人知可能會好少少
講咩都可以
唔教人投票就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞