[史上最大差距] 受香港選舉結果影響,韓國瑜民調落後蔡英文一倍多

221 回覆
738 Like 6 Dislike
香港區選過後,根據台灣民意基金會25日公布的民調,如果明天就投票,有55.2%的選民會投給總統蔡英文與前行政院長賴清德組成的「蔡賴配」,26.3%投給國民黨總統候選人韓國瑜和前行政院長張善政組成的「韓張配」,僅7.6%投給親民黨主席宋楚瑜及副手余湘組成的「宋余配」;藍綠差距28.9個百分點,選情呈現一面倒狀況,也是台灣自1996年第1次總統民選以來,主要總統候選人之間支持率差距最大的一次。

民調也顯示,與上個月的調查結果相比,「蔡賴配」確定成形後,11月蔡賴配比10月蔡英文個人的支持率高出9.1個百分點;「韓張配」則比10月韓國瑜個人支持率減少4.8個百分點;「宋余配」比10月宋楚瑜個人支持率減少3.8個百分點。

如果根據呢個結果
國民黨不分區應該只係拎到兩三席
再一次贏晒總統同立法院機會好高
人地要選不分區
宋老妖唔出黎選 新民黨滅黨都似
親民黨
雖然新民黨都一樣滅撚左黨
選啦 可以界下發財票
如果我係藍營
都想投宋楚瑜喇
以前有實績
而加國民黨奶共奶到咁
點投得落
如果呢個結果就係
加上國民黨份不分區名單太爛
好多泛藍都投唔落
蔡英文上星期先話''如果比國民黨贏 香港既年輕人會點睇我地台灣''
仲爆左單間諜案出黎我真係恭喜你啊
link
想睇
反觀阿韓總機仲係度講緊條吳宗憲
真係抵佢輸
早已有聞韓乜乜收左共乜乜億億聲
香港一隻黑天鵝搞到籌備左唔知幾多年嘅統一台灣計畫完全失敗
仲要搞撚死左成個國民黨
佢係咁抽香港水,點解唔立難民法收容香港義士?正仆街
國民黨等同保皇黨咁樣比人滅黨啦
1078人就咪拎出黎喇
看年代向錢看

中共已經轉左策略

知韓國瑜點搞都係輸
甚至立委都開始唔惦

所以依家重點係將打正中共旗號的
邱毅,吳斯懷

呢班推哂入去

特別吳斯懷係前中將
如果條友入到軍事委員會

台灣軍事情報=無掩雞籠
下 民調係咁上下人數架wor
國民黨今時今日搞到變咗共產黨分部
蔣介石唔知點諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞