對即將上任區議員的建議

37 回覆
31 Like 1 Dislike
之前有唔少人都倡議過,新上任的區議員應該捐出一部份的薪金,作為基金支援因為被警犬及港共政府而受到各種傷害的巿民,對此非常贊同。
但我想向各位區議員進言,仲有好多嘢需要做,你地嘅責任係非常重大,日後香港人到底能唔能夠有全面普選,你地嘅行動,會係決定香港嘅未來!

1. 期望眾區議員能成立基金,捐出部份薪金,來支援因抗爭而死亡、受傷、失縱或被捕的手足,令勇武手足唔會變成 condom。

2. 要諗法幫助各行各業籌備工會,希望最終能好似波蘭咁,組成全港的團結工會,咁先至有機會發動全港大罷工,並且協助因為罷工而失業或失去收入的人士。

3. 議員助理,可以支援連儂牆及網上文宣。宜家好多做文宣的都係免費奉獻自己的時間去做,但如果能夠資助一部份人去全職去做文宣,會有更佳效果。

4. 加強推動黃色經濟,唔單止係食肆、商鋪,而係諗辦法支援一啲支持黃色經濟的公司,聘請因政治迫害而留有案底嘅年青人。

5. 一定要多落區,猶其要爭取淺藍、淺黃的人,多啲同唔同年齡階層嘅人,要令更多人轉向,為下一屆立法會選舉準備。

6. 要徹查以前區議會嘅各種貪污舞弊、蛇齋餅粽嘅情況,例如以前所謂區區都有嘅「億元重點項目」,起咗好多垃圾嘢,調查當中有冇利益輸送。要令親共派要知道做咗壞事係有後果。

7. 要諗辦法保障治安,對抗鄉黑勢力,例如諗吓點樣可以幫民間自發組織自衛隊。

8. 各區都有好多社會問題,區議員可以分工去更進。
例如幫手搵人化驗下各區催淚彈殘留物,督促食環署、康文署去清潔啲公眾地方。
解決北區的走私客問題。
將軍澳嘅區議員要幫忙搜證,徹查陳彥霖、周梓樂嘅死因。

知道有好多都係素人、後生仔。千奇唔好衝動,犯上游B以前犯嘅錯。
希望你地多哋聯結各社區力量,留意社區嘅各種問題,多做功課監查政府各區的施政。

P牌推唔倒 post,大家如果認同請幫助推一下,
留言講吓你地覺得區議員仲有啲冇嘢可以做。
畀所有區議員睇。多謝!
區議會大奇跡日!
感謝所有不分化,不割席既選民!
你地叻叻豬!
大家不如幫忙諗下每一區可以做啲乜。
做乜不推文回覆?
你係三毛?
香港仲有230萬人未登記做選民

登記做選民備戰立法會

登記唔洗錢,何樂而不為

[香港立法會選舉備戰] 學習美國民主黨如何為2020年總統大選總動員
https://lih.kg/1756444
冇錯,下屆立法會贏唔贏倒,更加關鍵
推唔推到嫁我?
建議區議員於每區設立連農牆,區議員連同高官每月巡視,了解黃及藍營民意,有無得諗?
幫推幫推
【必入】Reactivate場運動致勝formula,推到岑子杰入黎
https://lih.kg/1756604
剷除(餓死)原有地區椿柱,植入黃色新網絡,扶持黃色經濟圈,關顧失業義士,滲透再教育統戰癈老
11.28 出黎行
同意,至少可以喺議員辦公室外到區議會外搞
要啦!
要學習保皇黨果套 搶埋大眾民心!

班保皇狗閒時真係成日落區幫公公婆婆量血壓 解決生活大小雜務
影子內閣
https://lih.kg/1756751
我有個小小建議

要求十七區區議會議員於上任當刻即1/1/2020 00:00在各區倒數地點召開會議,通過「五大訴求缺一不可,解放警隊刻不容緩」動議

要比世界同曱甴共知道一日未到山頂,我地會不斷爬山,直至光復香港嗰一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞