鋼琴自學,求高手入

12 回覆
2 Like 1 Dislike
最近自學緊鋼琴但係係鋼琴度卡關,我想知連音既比例同時值係點計?

1.比例個度我上網睇大多數都係話3:2 、5-7:4、9-15:8咁樣,呢樣野究竟啱唔啱?

2.時值計算個度我睇教學三連音如果全部音time value 一樣就將入面2個音加埋就等於總時值,例如3個相同8分音符就將2個8分音符 加埋就等於 一拍(4分音符)。但問題係份譜入面9連音頭3個音係疊埋,音符又唔係相等,咁依個時候又點計時值?

3.份譜9連音同埋低音譜號第三拍個3連音上面分別寫9同3係咪因為個連音入面有咁多個音?如果係點解低音譜號第一拍係寫3連音?明明入面有5個音

首歌係4/4拍,希望大家可以解答thx

9連音你可以將佢想像做3連音之中每個音再開3份
好似你第一拍,左手一粒對右手兩音,第三拍就左手一粒對右手3粒
9連音 每3個佔3份1
所以頭嗰個16分音符佔3份1,後面每3個8分音符佔3份1
疊埋係同時,你當一個音符去處理啦
利申十年冇掂過琴
唔明你問乜
幾個音係同一個桿上一定係同時值
我可能講得唔係好清楚sorry,簡單d黎講我就係想問點樣計連音既時值,好似9連音個位我點知佢係佔1拍定2拍
自學到咁深問題

我之前都自學左半年都係睇nicechord 學樂理
其實比例果到你當佢係一個餅 而一個餅代表一拍
你首歌係4/4 咁低音譜號第一個三連音果到係有3個8分音符
理論上係1拍半咁長既時值 但因為佢變左做3連音 姐係將3個8分音符塞左落一拍到 計數上係呢個三連音入面3個8分音符會當左做2個咁計 所以等如一拍 彈奏上就係要係一拍既時間內平均地彈出呢三粒音

你講果個比例其實意思係
3連音當佢得2粒音咁睇
5-7連音當佢得4粒音咁睇
9-15連音當佢得8粒音符
所以高音譜號果到第一個6連音其實應該計成 16分音符 X 4 粒 岩岩好等如一拍
而9連音果到你首先將第一個音拆番細 咁會變左3粒32分音符
之後全部音加番埋 你會發現佢係有9粒32分音符音 正正就係9連音
根據番果條RULE > 9-15連音當8粒音 8粒32分音符 = 4 粒16分音符 = 1粒4分音符=1拍
3.份譜9連音同埋低音譜號第三拍個3連音上面分別寫9同3係咪因為個連音入面有咁多個音?如果係點解低音譜號第一拍係寫3連音?明明入面有5個音

另外我地唔會分開咁計同一時間一齊彈既果堆音
低音譜號頭3粒(CGE)係同時按落去 我地當一粒8分音符咁睇
接住有2粒8分音符D 同 C音
TOTAL有3粒8分音符 用番3連音既RULE
3粒8分音符當2粒咁計 姐係有1粒4分音符 = 1拍
Lm
1.啱,再推落去就係17-31:16, 規律係將音符數量round down去2嘅次方,如果係compound time嘅話計法取決於個連音係咪佔整數拍,會複雜少少,簡單黎講佔整數拍就round down去3, 6, 12, etc.,(2連音當3粒時值)其餘同上面一樣計法

3.同一串音係一齊撳,你嘅例子入面3連音round down完變2,意思係2個8分音符嘅時值;9連音round down完變8,代表8個32分音符

可以參考 https://youtu.be/YGRO05WcNDk ,係compound time嘅例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞