POLY被捕援軍家屬的吶喊,望後各手足珍重

192 回覆
331 Like 16 Dislike
(代朋友post, 如果啱聽請幫手推)

本人和理非一名。咁耐先出文因為啱啱先係某狗屋接咗細佬,細佬(18歲零兩個月)尋晚作為援軍喺Poly被捕, 而家有律師跟緊,詳情容後再講。以下係被捕援軍家屬心聲, 有兩點想同大家分享下,望日後各手足珍重,勿再戀陣地戰。

1. 向陣地戰SAY NO!! BE WATER唔係散水,而係留命重逢!!

之前大量文宣同分析已經話畀大家知 - 唔好再重滔五年前雨傘嘅覆轍,因為武器同訓練既分野,陣地戰係唔work。今次我哋可以有咁持續嘅階段性勝利係因為我哋策略進化咗,唔再佔領、唔再bbq、唔再camping, 用靈活性be water同政權抗爭。中大一役後好多手足已經分析過陣地戰局限同弊處,點知POLYU唔識吸取前幾日暴大既教訓,仲捉緊雨傘既尾巴,瘋狂叫人入去增援,令到幾多手足因增援被捕你地知唔知, 我細佬就係其中一員援軍。要記住,我哋係要去搵出政權同popo嘅春袋,而非令各大學成為我哋嘅春袋!

仲有要時刻銘記,唔好俾浪漫理想主義沖昏頭腦。今時今日香港只有兩樣嘢係唔可以失去,唔係大學陣地,而係「你」「 支援你嘅戰友」說好的煲底見?送左頭點見!?

畀你喺大學砌磚砌牆起到個超時空要塞,都只係拎嚟防守,以暴大為例,以武器裝備既分野,popo其實可以選擇奮攻強推,難道大家真係認為弓箭、訊號彈同後帝投石機可以抵擋同防暴槍同實彈?等到氣盡糧絕就只可以求救叫支援。況且退一步唸,就算popo攻入到各大學可以做乜?大學生係自己大學出現正常不過(當然文具要棄置),見「律師陳惠源指,理大作為一所大學,有學生集結最正常不過,即使是街外人士,此時此刻在學校出現,也未必犯法。雖然警方曾作警告,不離開學校的人士會被拘捕,但選擇留下的人,也不一定違法。」(source: http://bit.ly/2KuXrE3)
所以希望大家(尤其係大學手足)往後真係勿戀陣地戰,BE WATER唔係散水,而係留命係煲底重逢!!。唔好再講D咩專重前線決定,其一前線可能有鬼,其二唔通明知前線會做錯決定唔提

2. 遍地開花與民意掌控

我之前啲post都有提過,我哋冇本錢打陣地戰,遍地開花先為上策,但需要顧及「民意」。運動去到此時此刻,已經好多勇武同前線手足放棄咗民意,放棄咗中間派,甚至係和理非同淺黃既觀感。冇錯要多謝勇武,唔係既話條例好可能已經通過咗,但要知道「民主與自由」之所以「萬世都不杇」係建基係「民意」支持個基礎上。簡單D講 - 民主即係「多數民意既統治」,呢場運動發酵到咁都係因為政府一次又一次漠視「民意」。

故此, 我鬧緊政府無視「民意」既同時,絕對唔可以逆「民意」而行。再講多一次,大學設施、商場同商舖裝修同火魔法等等只係視覺上好睇,其實性價比極低(甚至乎低至負值):其一對政權不癢不痛、其二所用武力不相稱、其三俾大眾同埋海外媒體觀感好差,持續落去會令已經逆轉緊既民意加劇反證 popo其實一啲都唔care,除咗721唔見人之外, 有冇發現其實大家裝修店舖商場嘅時候,佢哋都係唔見人,最多天光之後派兩個軍裝過嚟落簿,反而有時用火魔法辛苦左消防。
所以裝修商舖商場係分散唔到警力, 反而會令大眾對我哋嘅觀感越嚟越差,即「視覺上勝利,知覺上失敗 (Victory in Visual, Loss in Perception」。勿讓胡亂裝修變成政權調控「民意」既工具

所以遍地開花應以遊擊同野貓式聚焦政權相關事物/在意嘅嘢,先係佢嘅「真·春袋」。至於乜係「真·春袋」大家心中有數,可以討論。但就唔好波及到醫院 (好似前幾日RB咗瑪麗同浸會會失分)。

Btw, 所有行動都係大家集體意志而成。大家可以討論一下是否休息一星期等區選完畢,用區選徹徹底底以「民意」擊潰政府,有咗民意基礎,咁就算大家之後有咩行動都可以更加出師有名

最後,大家要記得天琦講過「不要被仇恨支配自己,在危難中仍要時刻保持警覺與思考」,
BE WATER!! 唔好再重蹈今次POLYU覆轍!!
唔好因為裝修而失民意

利申:
和理非一名
絕對唔鼓勵及煽動任何暴力
#SOSHK
push
[正能量撚]出去之前,希望你可以睇下呢個po
https://lih.kg/1734559

全個連登都係負能量,我要你地有正能量啊
好文要推
民意撚
打陣地唔可以話一定唔得,但一定要有back up plan,要睇清楚地點

咪再搵間城堡打陣地咁傻仔,當然我知道你地一番好意想搶佔交通命脈,但其實方法仲有好多種

要陣地嘅,就要直攻核心,記住

不割蓆,不完美,但要改善
又係標籤撚,
無討論無分析一句隊埋黎。
其中一種最乞人憎既回答方式就係呢的,一標籤就即係咩都唔使討論自己啱曬,永遠唔使變,無進步!
Push
推上嚟傾
叫人休息等區選、裝修要睇民意
你啲內容咪就係民意撚內容囉

民意真係好重要。冇人撐,好多野(上街,課金,幫手爭取外國支持等等)根本做唔到。

有d on9 仔仲話要加強行動,poly 衰到貼底,仲唔搵時間思考策略
民意撚有乜唔岩?無民意支持勇武會行到今日?就係和理非唔撚同你割蓆渣屌你,勇武有d 唔滿意就同和理非割,你地poly 今次未又係靠泛民盡幫。
區議係官方承認既選舉,如果泛民大勝,政府就無得再講話有500萬人支持強暴警察
幫你推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞