第一個到達碧街人踩人現場既fa

583 回覆
2116 Like 15 Dislike
成件事當時無記者,無人知 想話比人知咩事 同埋心理陰影太大 想分享下.

速龍同防暴係油麻地十字路口突然衝出捉人,咁我驚阻住手足跑就企埋左一邊,同另一名外籍 fa企埋一齊,速狗叫我地走,咁我地就行左入橫巷。有條友大叫好恐怖要人幫手我就同個外籍一齊跑過去

去到見到大約60-70個手足,人疊人疊到最少有4-5層,已經有人叫透唔到氣,隻腳動唔到,隻手就黎斷,聽得最多既係救我,我唔想死。

當時兩個消防抽緊一個係底既手足但都抽唔到,我就去抽右手邊二三層既手足。仲好記得個女手足既眼神。幾咁無助 幾咁期待有人幫佢.抽到第三個後,左邊既手足完全動唔到,無進展。咁我就係咁叫人退後 但好似無人聽到,咁我咪跑去地鐵出口左手邊條路打算叫後邊人退後,點知就有一大班速狗,佢叫我走,我同佢講個邊就黎死人架啦 。比我叫人退後,當時我已經跪左係地下... 我知我戇尻仲以為班狗會有性,但係個時我無得選擇,我好驚手足會死係我面前。

兩分鐘後班狗見到右邊既事了,但係佢地趕走曬消防同全部fa,叫我地走 唔好扮撚曬野。有個女fa求班狗叫佢地救,比我地幫手。但係班狗只係捉緊比我地救左出黎又擔心手足而無跑走既人,叫佢地唔好撚動,如果唔係打撚到你地仆街,眼見起碼十分鐘無人理過人踩人既手足。連消防都唔可以救。

現場我眼見並無拉fa同消防員.唔知點解新聞咁賣

我好想講既係,我咁大個人第一次係條街到喊到收唔到聲,我真係好擔心佢地有事,我真係好憎班狗,我真係好無助,我真係好無用。我只係希望手足你地全部無事。我情緒問題行開左 十幾分鐘後番去見到消防分流傷者,但只係見到一個黃色既手足,希望你無事。希望所有手足平安.

後期分流時圍觀既人係完全唔知咩事,仲話手足係中槍等等既誤傳。所以此文解釋番咩事。同埋其實呢件事真係好嚴重,如果無手足受傷一定係上天保佑。

但今晚的確係發生左真正既人踩人 唔係記者講得咁輕鬆.
pish...
人踩人!
Push
人踩人好撚大獲!老蘭人踩人已經有獨立調查!
有個男仔係紅色
沒有警察 只有悍匪
香港人 殺悍匪!!!
咁點解第一次個分流站淨係得一個黃色,同埋見救護抬左上床之後就咁快收野走既?
推呀
四五層咁撚癲。。。
Push...
推,人道危機,佢地根本係謀殺,屌哂佢地老母
仆街死全家
push
更正返: 狗察造成人踩人事件
黑警用3架小巴撞人,係謀殺,仆街冚家剷!
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞