【戰術】理工撤離戰 - 理工被困篇

308 回覆
652 Like 29 Dislike
首先,以下討論係基於一場戰爭,戰爭戰術係絕對無人性,甚至冷血,頂唔順嘅可以㩒上一頁

一:目的
撤離理工市民

何謂成功?
100% 撤離:無可能
50% 撤離:奇蹟
25% 撤離:希望做到
0% 撤離:完全失敗

換言之,走得一個得一個,撤離率 > 0% 已經好好,唔好再抱有任何不切實際嘅假希望

二:事前凖備

a) 選領袖
今次已經係一場戰爭,無領袖組織係無可能撤離到。
希望理工內嘅市民,可以選 3 - 7 個領袖,一定要單數,若果唔係,有乜拗都唔會落到決定。
一旦選完,其他人要絕對服從

記住,你地本身已經係 100% 可能被捕,輸極都係咁,贏嘅就係爭取 > 0% 撤離率,你嘅絕對服從未必令你走到,但可能會令你隔離位手足走到,重要野講多一次,其他人要絕對服從

b) 查領袖
簡單 d 講,選出嘅領袖一定要互查

唔好講咩野私隱,咩野保密,身一定要搜,電話一定要互睇,以防對家混入,通風報信,事成事敗就係呢個重要嘅位

係互查,即係果 3 - 7 個領袖互查就得,搜身可以公開搜,電話唔使公開咁查,以防對家重點打擊,拉人封網之類

三:實際準備(領袖討論決定細節)

a) 控制伙食
一場仗,糧一定係最重要嘅一環

領袖要派人數清糧食,計算 同 分配 每人每日糧食,為長期戰做準備,因為無人知手足幾時打開缺口,對家幾時 on9 出現弱點

同時間,要為眾人保留一定體力,作一切突擊行動

b) 生活如常
被困嘅市民,一定心理好大壓力,你地要嘅係希望,唔係絕望,心身健康係確保突擊行動有效發揮

必須安排
* 低體力消耗嘅康體活動
* 充足休息

c) 輪更

綜合資訊,以及 game theory 推演估計,對方未到最後,係唔會突擊入去,原因如下:
* 短兵相接傷害大,建築物內,火器用唔到,困獸鬥下,更加難講
* 圍城已經可以令你地投降,亦都消耗你地嘅反擊體力心智

雖然係咁,基本放哨都要,要製定輪更方案,唔好好似返工咁 8 粒鐘咁耐,理想係 1 - 2 hours,令同伴 keep 住有一定嘅緊張感,同對出面嘅事 keep 住理解

四:實際行動(所有人)

熟讀附近地理,地圖及地型!(好重要)
唔只 poly 內 building A-Z 嘅位置,而且紅磡,尖沙咀,佐敦,何文田都要,突擊行動成敗,彩數得黎,更在乎你自己幾咁熟果個地方

求期開電腦,用 google map 街景,以及 google map 衛星,睇清楚 d 位置,記住,只要突破防線,入到市區,已經成功

五:實際行動(領導)
內部討論計劃撤離方案,時間,突破點等等,一定要內部,以防走漏消息,對方佈得切防

有約有 2 個重要決定因素:
* 一定要用奇,出奇制勝係重點,奇時,奇地
* 突破點則要考慮手足體力,匿藏點,外邊市民接應,等等考量

時機好重要,出面嘅手足未必有能力做裡應外合,但一定會拉走一定數量嘅兵
* 放飯時候就多和理 lunch 掩護
* 放工時間就多手足
* 入夜就有黑夜做掩護
* 凌晨就係最仆街難頂,休息多 d 好過
同時決定衣著,例如,外黑,內便服,只要突圍,脫下外衣便可離場

一旦決定好,揾哨睇路,行動要快,機會一迅即逝

六:突破心理

一個都不能少?對唔住,今次係戰爭,係撒離戰,走得一個得一個,一定要緊記,走唔走到只睇彩數自己能力,再講一次,唔好妄想 100% 撒離到,今次有 25% 已經好好

最後,祝大家出入平安

p.s. 會再寫 【戰術】理工撤離戰 - 營救篇
p.s.2. 屌我係垃圾鍵盤軍師,對唔住大家,要入夜先出到黎
推去現場呀
救手足呀
記住對家係用圍點打援戰術
要有相應戰術先可以突破形勢
Push
推到入面手足見到
推高佢!!!
現實係極殘忍
希望大家要有覺悟
公主道---t core 地下剪爛鐵網跑去公主道
漆咸道北--會合土瓜灣手足-目前最空戰線
up
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞