[重整旗鼓]錯就認 再補救

608 回覆
715 Like 18 Dislike
呢幾日區區都發生左好多事,成個風向好亂
已我哋習慣將所有對我哋不來嘅事情冷處理
或者Spin 落一個錯誤嘅地方
呢個做法係完全錯誤

唔該大家諗下,當我地鬧班曱甴做錯野唔道歉錯重點,但其實我哋自己都係咁嘅時候仲有咩資格話人?

所以我哋錯就要認,然後再一齊諗補救方法

1. Poly U 事件

事件簡述:

事緣有好多手足響應呼籲,入Poly 幫手。但因為「捉鬼問題」導致左手足之間不禮貌對待/內閧事件。

解決方法:

Poly U 已經出左道歉聲明(已解決)

2. CU 記者會事件

事情簡述:

有手足聲稱以與在場所有手足達成共識,因此以記者會嘅形式宣布釋出善意開放一條車行線,引致右手捉認為自己呢兩日嘅努力付諸東流,引起不滿。

解決方法:

首先,其實大家冇必要不停放大記者會嘅事情。亦都冇必要細分入面嘅手足係唔係暴大人,記住和勇係不分㗎!大家都係手足,無需要分係唔係呢間院校入面嘅人。

既然記者會事件已經發生左,而其後中大學生會亦周記者會事件作出補充,將「確保區議會選舉如期進行」嘅bargaining criteria增加至「成立獨立調查委員會」及「釋放被捕人士」。呢個要求已經完全符合到五大訴求其中兩樣。

其實只要政府廿四小時內冇回應呢個訴求,其實大家就可以Spin返個責任落政府身上。然後大家都可以出師有名地,繼續設置路障堵同塞返條路!

坦白啲咁講,你哋嘅努力冇白費到!

唔好不停放大!

3. CU 設施破壞事件

事件簡述:

由於前日嘅衝突,大學入面嘅手足拆除左後原來一啲嘅設施去做路障,導致左校園裏面一啲嘅設施有所缺損,引起就讀喺入面嘅手足不滿。

解決方法:

明白到手足對於你哋就讀校園嘅歸屬感好強烈,遺憾嘅事本身已經有缺損嘅措施難以修復,但你哋能夠呼籲其他手足:係冇衝突嘅情況之下希望唔好再對校園內其他的設施加以拆除,並設成路障。

4. 上水藥房涉嫌錯誤被裝修事件

事件簡述:

上水有一間由藍轉黃嘅藥房係開花嘅時候被裝修,老細覺得好唔開心,亦聲稱佢當日有運送物資給予大學入面嘅手足,但一返到黎之後就發現自己間店舖被火魔裝修。

解決方法:

首先,大家要喺裝修上面強調並加設底線。火魔法已經買少見少,到底適唔適合用來做裝修呢?希望各位諗清楚!我哋喺裝修上面必須要有一定嘅底線喺度,其實只要破壞左入面嘅設施,就已經可以對佢造成一啲經濟壓力,再唔係就攞水龍頭用水魔法,零成本又唔會波及無辜!

其次,其實我就咁睇落我感覺個老闆一刻係黃嘅和理非。既然佢係手足,就係自己人,亦係金色商圈嘅一份子。

所以,我建議上水手足一人寫一封感謝信寄去老細嘅藥房地址講聲唔好意思同多謝佢嘅支持!

跟住亦都可以搵人開啟眾籌/叫老細公開佢嘅銀行戶口,幫老細嘅店舖籌錢真裝修,俾佢繼續貢獻真香港人。

最後最後,我好想送上本人嘅一啲寄語俾大家!

記住,我哋唔可以成為我哋討厭嘅人!唔好比仇恨蒙蔽自己嘅理性思考!唔好俾人覺得我哋同班濫權濫暴嘅曱甴冇分別!而且我哋亦都冇任何資本做內鬥!唔該所有人窗口對出,對準政權警權!光復香港,時代革命!五大訴求,缺一不可!
想推郁嘅P牌路過打氣
大家繼續努力
我都推唔郁
真係要推
連登多數好嘅文章都推唔郁⋯
幫手推多幾下得唔得
唔係P牌幫我推多幾下唔該手足
幫我推多幾下連登值得有好嘅文章上熱門
同為P牌推唔到企照推
幫手推到大家一齊改善啦
P牌照推
火魔法難求呀
不如以後裝修試下改用水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞