你哋啲後生仔根本就係受人煽動先會出嚟!醒下啦!

367 回覆
3363 Like 42 Dislike
呢句說話成日都聽到藍c講
而今日講呢句說話嗰個就係我個藍c阿爸
佢話啲後生仔唔識諗先俾人煽動出嚟
一定有班人收咗錢出嚟做嘢
之後我就諗左兩諗
首先煽動即係解啲後生仔冇經過深思熟慮俾人講兩句就出嚟做一樣藍c覺得唔啱嘅行為啦
跟住我問佢 點解政府唔可以煽動返一班人出嚟支持政府?既然佢哋係正義嗰一方,咁應該更加容易煽動到人出嚟幫政府架?
之後我又諗返佢話啲人收咗錢嘅問題
首先我都唔想駁斥佢用錢點解可以請到咁多人出嚟
我只係反問佢一句外國勢力可以攞錢出嚟叫市民用生命去換錢,咁點解大陸唔可以拎錢叫更加多人出嚟支持政府?
既然政府係做緊啱嘅野,而且仲有錢收添喎,點解佢哋唔可以搵更加多人出嚟支持政府?你唔好同我講啲咩因為佢哋驚危險,你地啲藍c講到出嚟嘅人為咗錢連條命都唔要,唔通愛國人士就冇呢啲人?唔止有錢收仲可以拎到民族英雄呢個光環,點解冇人做?
阿爸冇聲出
之後我就話 因為根本就做唔到,冇人會為咗錢連條命都唔要,冇人會俾人煽動兩句拎條命出嚟博,佢哋係因為經過深思熟慮覺得呢件事係啱所以先出嚟,你唔好用大陸嗰套價值觀諗佢哋,大陸人只要唔好阻到佢搵食搵到錢就算冇自由都無所謂,但係香港人唔同,佢哋可以為咗一啲野放棄搵錢嘅機會甚至放棄自己條命,呢樣就係自由民主,你地啲藍c同大陸人淨係識睇錢根本就唔會明點解啲人會出嚟,所以咪搵個理由合理化呢件事囉,咪話人外國勢力,一定係收咗錢,一定係唔識諗俾人煽動出嚟囉
之後我阿爸就拎起咗枱面部電話好大力咁揼咗落地然後就返咗入房
跟住我就大叫多一句 你咁嘅行為咪同政府一樣囉
同你講道理又唔聽,到時唔同你講道理你又話人唔坐低傾
不過其實呢件事都唔係重點,重點係嗰部電話係我㗎,要揼你揼自己嗰部啦
依家個背脊爆左,想問下邊度整會平啲
thz for sharing
呀妹呢?
巴打電話無帶套咁慘
Noted with thanks

黑警煽動不遺餘力
唔問埋邊到整iphone
Ha
我成日串返啲藍蛆
我哋每人岀一次最少幾球嘢
一早財務自由晒
唔似撐警集會得幾舊水仲走埋數
諗住新機咪唔帶套威下囉
有火星外星勢力提供資金添
我都會咁樣回應返佢
之後佢會好撚醒咁話
唔係全部人有收錢
係部份有啫
其他都係俾人煽動出嚟嘅
全部係受林鄭
張曉明煽動出嚟
睇到最後個句我笑咗

不過真心咁去答班藍絲都唔錯
真心唔明點解藍c覺得佢哋完全冇責任全部都係出嚟嘅人錯
咁撚慘仲笑我
因為藍屍從來不負責任
可惜藍c嘅知識有限
佢哋淨係識得美國
你好野
問題根本唔係收唔收錢?飯劵、8達通事實上真係錢,但係手足行為係超越左錢既價值。
佢地犧牲自己未來黎做野,根本就唔係少少錢彌補到。
我都信有啲人係收左錢做野,8月5點解全區開花但之後一間警署都無爛。
但問題唔係哩啲人做既係咩,而家大部份既手足做緊咩、想爭取啲咩。
要錢點解唔爆周大福搶金飾,證明手足係有原則有底線做野。
你啱
其實諗落做藍c真係好幸福
咩都唔洗諗淨係搵錢過自己嘅生活就得
總係覺得政治唔關自己事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞